Az Orbán-kormány miatt zárta el Brüsszel a pénzcsapot

Csepreghy Nándor, Miniszterelnöki Hivatal, Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára
Vágólapra másolva!
Csak az Orbán-kormányt terheli felelősség azért, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette 700 milliárd forintnyi uniós forrás kifizetését, hiszen az Európai Bizottság csak 2010 utáni ügyeket kritizált, nyilatkozta Varju László, a DK alelnöke. Az LMP szerint Csepreghy Nándor államtitkár valótlanságokat állított, félrevezette az embereket.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció szerint csak az Orbán-kormányt terheli felelősség azért, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette 700 milliárd forintnyi uniós forrás kifizetését – mondta Varju László DK-alelnök. A politikus bemutatta a testület határozatát és abból idézve közölte, hogy az Európai Bizottság csak a 2010-es kormányváltás után kiírt projektek közül sorol fel példákat.

Fideszes vállalkozókra szabták

Számos alkalommal, rendszerszerűen fideszes vállalkozókra szabták a pályázatokat, amelyek során "az összes elképzelhető hibát" elkövették, mondta Varju László. Tizennégy millió forintot fizettek egy olyan vizsgálatért, amely hatszázezret ért, egy esetben négyszeres áron vettek présgépet, egy másikban pedig az ár 44-szeresét fizették ki egy szoftverért - hozott példákat Varju László, aki úgy összegzett: lényegesen túlárazták a projekteket, a „bebukott pályázatok” során elköltött pénzek 46 százalékkal a paci ár felett vannak.

Minden második forintot indokolatlanul fizettek ki és szabálytalanul használtak fel, nincs olyan visszaélés, amit ne követett volna el a kormány, mondta Varju László.

Csak az Orbán-kormányok érintettek

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár „konkrétan hazudik”, amikor arról beszél, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is érintett lehet az ügyben, mondta a DK alelnöke.

Csepreghy Nándor szerdán jelentette be, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ide tartoznak az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése.

Csepreghy Nándor félrevezette az embereket, véli az LMP Fotó: Mudra László - Origo

Csepreghy félrevezette az embereket

Fél nap alatt kiderült, hogy az EU-s pénzek elosztásáért felelős államtitkár két állítása is valótlan volt, írja közleményében az LMP. Az Európai Bizottság revizorai nem csak a pályázati rendszert, hanem a közbeszerzéseket is vizsgálták; másrészt nem 2010 előtti, hanem Orbán-kormány alatti ügyekről van szó. Csepreghy félrevezette az embereket és politikai maszatolásba kezdett, állítja az ellenzéki párt. Az LMP az EU-s támogatások átlátható, tisztességes és hatékony felhasználása érdekében követeli mind a pályázati, mind a közbeszerzési rendszer azonnali felülvizsgálatát és rendbetételét.

Az LMP eddig is kritizálta

Az LMP nem csak élesen kritizálta eddig is az EU-s pénzek elosztását és a holdudvarhoz tartozó zsebek feltöltését, emlékeztet az ellenzéki párt, hanem több eredményes feljelentést is tett, például az Öveges-program 2,8 milliárdos túlköltése kapcsán. Feltételezhető, a nyomozás előbb-utóbb elér a döntéshozókig.