Több milliárd forintnyi EU-s támogatás került veszélybe

Csepreghy Nándor, Miniszterelnöki Hivatal, Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára
Vágólapra másolva!
70 milliárd forint körüli lehet az az összeg, amelyet az EU zárolt Magyarországtól szabálytalan pályázatok miatt – mondta Csepreghy Nándor, aki nem árulta el, melyik pályázatokkal volt gond.
Vágólapra másolva!

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az Európai Bizottság problémákat talált a 2007 és 2013 között lezajlott magyarországi pályázatokkal. Emiatt az Európai Unió az országnak juttatott támogatások három tengelyén befagyasztja az ezekre fordítható, összesen 700 milliárd forintot, amíg a magyar kormány nem korrigálja a szabálytalan pályázatokat.

Új pályázatokat írhatnak ki

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: valójában nem a teljes, 700 milliárdos összeg forog kockán, csak azok a pénzek, amelyeket szabálytalanul használtak fel a kormányok. „A pontos számot még nem tudni, de ilyen esetekben általában az összes támogatás 10 százaléka az, amelytől tényleg eleshet egy tagállam” – mondta. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a kifogásolt pályázatokat a kormány még korrigálhatja, ez jelentheti a pályázatok felülvizsgálatát, vagy akár új tenderek kiírását.

Nem Tiborcz István akadt fenn

Azt, hogy az Európai Bizottság melyik pályázatokat kifogásolta, Csepreghy több újságíró kérdésére sem árulta el. Azt mondta, ezt csak a tárgyalások lezárulása után hozzák nyilvánosságra. Annyit mondott, hogy az EU szúrópróbaszerű vizsgálat során talált visszaéléseket, ahol olyan pályázatokat vizsgáltak, amelyek során a kivitelező közbeszerzési pályázatot kellett, hogy kiírjon. Így nem lehettek például a kifogásolt pályázatok között például azok, amelyeket Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak cége nyert meg. Mint ismeretes, Orbán Ráhel férje és Elios Zrt. nevű cége 2013-ban 15 pályázaton vett részt, és 12 meg is nyert.

Gyurcsány és Bajnai a hibás

Csepreghy Nándor úgy fogalmazott, a problémák oka „a Gyurcsány-Bajnai-kormányok által elfogadott pályázati rendszer volt”, amelyet a kormányváltáskor érintetlenül hagytak. Mint mondta, azért, mert ekkor már tartott az aktuális hét éves kifizetési ciklus, így nem volt lehetőség a megváltoztatására. 2014-ben, a ciklus lejártával már új törvényt fogadtak el, ennek ellenére úgy tűnik, ez sem kielégítő. „Hajlandóak vagyunk megváltoztatni a közbeszerzési rendszert, ehhez az Európai Bizottság segítségét is kérni fogjuk” – mondta.