Megint kitett magáért az autógyártás

Orbán Viktor új Suzuki Vitara
Vágólapra másolva!
2015 elején az ipar bő 5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest. A járműgyártás 17 százalékkal nőtt. A kormány elégedett, a felével növelné az ipari termelést 2020-ra.
Vágólapra másolva!

2015 februárjában az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés 2015 első két hónapjában 5,6 százalékkal magasabb volt, mint 2014 azonos időszakában. Januárhoz képest az ipari kibocsátás csökkent 0,3 százalékkal, áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében.

Nagyot nőtt a járműgyártás

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 5,9, a csekély súlyú bányászaté 4,5 százalékkal bővült 2014. februárhoz viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,9 százalékal emelkedett.

A feldolgozóiparban a jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 17 százalékkal nőtt. A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 5,4 százalékkal haladta meg egy évvel korábbit. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,0 százalékkal nőtt. A számottevő bővüléshez hozzájárult az is, hogy idén tavasszal a húsvéti ünnepek korábban voltak, mint egy évvel ezelőtt.

Nagyot nőtt a járműgyártás Fotó: Polyák Attila - Origo

Nőtt az export

Az ipari export februárban 7,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét képviselő két alág közül a 39 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 15 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának kivitele 4,5 százalékkal haladta meg a 2014. februárit.

Az ipar hazai eladásai 5,2 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar belföldi értékesítése 6,8 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt.

A kormány elégedett

Tovább folytatódik a magyar ipar termelésének bővülése, Magyarország Európa egyik leggyorsabban fejlődő ipari országává vált az elmúlt időszakban - értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, Glattfelder Béla a KSH adatait. Az ipari termelés növekedése részben megfelelt a várakozásoknak, mondta az államtitkár, részben pedig túl is szárnyalja azokat. A kormány egyik célkitűzése, hogy az ipar arányát a GDP-n belül 2020-ra a jelenlegi 22 százalékról 30 százalékra emelje.

Több munkahely

Fontos, hogy a járműgyártás 17 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, emelte ki Glattfelder Béla. Az ipari termelés bővülése csaknem minden esetben a foglalkoztatás bővülésével jár együtt. Az Audi két műszakról háromra váltott, és a Suzuki gyár modellváltása következtében is több dolgozót alkalmaznak. A nagyvállalatok termelésbővülése mellett a hazai kis-, és középvállalatok beszállítása is növekszik, ahol további munkaerőbővüléssel kell számolni, mondta az államtitkár.