Vágólapra másolva!
A vártnál lényegesen gyengébb lett az amerikai foglalkoztatottsági adat, amire gyengülni kezdett a dollár. Európában viszont még kitart a jó hangulat, bár kicsit visszább vettek a vezető indexek.
Vágólapra másolva!
  • A vártnál lényegesen gyengébb lett az amerikai ADP foglalkoztatottsági adat. A várt 225 ezer fő helyett csak 189 ezer fővel bővült a magánszektorban foglalkoztatottak száma márciusban, ez pedig 2014 januárja óta a legalacsonyabb növekedésnek számít. A hírre gyengülni kezdett a dollár, az EURUSD árfolyama 1,08-ig ugrott fel, majd innen valamelyest visszább fordult. A gyengébb munkaerőpiaci adat ugyanis a kamatemelés tolódását is maga után vonhatja, persze kérdés, hogyan alakul majd a pénteki NFP adat.
  • Az amerikai határidős indexek kisebb mínuszos nyitást jósolnak a tengerentúli tőzsdéken. Európában viszont egyelőre jó hangulat uralkodik a tegnapi eladások után. A kontinensen segíthetett az is, hogy az eurózóna feldolgozóipari PMI-ja a vártnál magasabb értéket mutatott márciusban, hasonlóan a német és a francia számhoz.
  • A magyar tőzsde is együtt tud emelkedni az európaiakkal, főleg a Mol (+1,1%, 12 255 forint) erős, és mellette még az OTP képes emelkedni. A Magyar Telekom viszont halvány mínuszban jár.
  • Délutánra visszacsúszott a Richter a negatív tartományba, pedig a napot még kisebb pozitív korrekcióval kezdte a tegnapi nagy esést követően. Ez egyelőre azt sugallja, hogy inkább lefelé törhet le az árfolyam, hiszen a 3850 forintos szinteknél fontos támaszok vannak. Persze a zárást még mindenképpen meg kell várnunk.
  • Újabb bázist nyit Lengyelországban a Wizz Air (London: WIZZ), méghozzá Lubinban. A reptéren egy repülőgépet fog állomásoztatni szeptembertől, míg 3 új útvonalat is indít a lengyel városból, méghozzá Brüsszelbe, Glasgowba és Sheffieldbe, valamint sűríti járatait Oslo és London között. A bejelentés egy nappal a budapesti útvonalbővítés után érkezett. Ezekből is látható, hogy a Wizz Air megkezdte azt az expanziót, amiről még az IPO kapcsán beszélt. Egyelőre a befektetők is pozitívan értékelik a híreket, az árfolyam másfél százalék feletti pluszban jár ma, amivel új csúcsra ugrott, és már 14 font fölött jár.
  • Egyelőre csúszik Irán és a nyugati államok közötti megegyezés a nukleáris fegyverkezéssel kapcsolatos tárgyalásokon. Eredetileg tegnap este kellett volna megegyezniük, de eltolták a határidőt. Korábban az elemzők azt valószínűsítették, hogy sikerül tető alá hozni a megállapodást, ami az Iránnal szembeni szankciók enyhítését vonhatná maga után, amivel az olajexport is növekedhetne. Jelenleg a WTI árfolyama 47 dollár közelében, a Brent pedig 55 dollárnál mozog.
  • 3 milliárd dollárt érő internetes cég jön ma tőzsdére Amerikában, a domainregisztrációk területén piacvezető GoDaddy (NYSE: GDDY) ugyanis tegnap közel fél milliárd dolláros IPO-t hajtott végre. A cég pénzügyi teljesítménye az utóbbi negyedévekben egyre erősebb, ráadásul az árazás sem tűnik extrémnek. Ezzel együtt ha a 20 dolláros IPO-árnál az első kötés lényegesen magasabban születik, akkor azért jelentősen módosulhat a kép.
  • Pesszimista hangot ütött meg a 3 nagy hagyományos amerikai légitársasággal kapcsolatban a Deutsche Bank elemzője. Szerinte az erős dollár, a nem-amerikai légitársaságok kapacitás bővítése vissza fogja vetni a nemzetközi útvonalakról származó bevételeket, ami a következő negyedévekben csalódásokhoz vezethet. Az American Airlines (Nasdaq: AAL),a Delta Air Lines (NYSE: DAL), és a United Continental (NYSE: UAL) részvényére vonatkozó ajánlását is tartásra módosította a korábbi vételről, és célárait is visszavágta. A részvények másfél százalék feletti mínuszba csúsztak nyitás előtt.
  • A vártnak megfelelő ütemben nőtt a Fiat-Chrysler (NYSE, Milánó: FCAU) amerikai autóértékesítése márciusban (tény: +1,7%, várt: 1,7%). Ezzel pedig a havi értékesítések már ötödik éve mutatnak bővülést. A Fiat-Chrysler árfolyama Milánóban egy százalék felett drágul, és hasonló pluszban nyithat ki a New York-i parketten is a részvény.