Vágólapra másolva!
Hiába termelt több bevételt a Gazprom 2014-ben, mint korábban, nyeresége 90 százalékkal zuhant. Ennek oka elsősorban a gyenge rubel, ami miatt a cég euróban és dollárban felvett hitelei hatalmasra duzzadtak. A gáz ára ráadásul várhatóan a kőolajét követve csökkenni fog, Brüsszel pedig nemrég indított trösztellenes eljárást az orosz cég ellen.
Vágólapra másolva!

Az orosz Gazprom nyeresége 90 százalékkal zuhant 2014-ben, csak 159 milliárd rubel, vagyis 3,1 milliárd dollár volt, tájékoztat a Qz.com. A pocsék eredményt a kisebb gázeladásoknak és mindenekelőtt a gyenge rubelnek köszönheti a cég.

A hitelek miatt

A Gazprom leginkább dollárért ad el gázt, ez alaposan megdobja a rubelben számolt bevételét. 2014-ben a vállalat rekordmagas bevételt ért el. Viszont a cég hitelei dollárban és euróban vannak, a rubel gyengülése miatt ezek az orosz devizában számolva alaposan meghíztak, és szinte a teljes nyereséget elvitték.

Olcsóbb lesz a gáz

2015-ben viszont már a bevételek terén is bajban lehet a gázipari óriás: a gáz ára jellemzően kis késéssel követi a kőolajét, ami viszont hatalmasat zuhant tavaly. A Gazprom bevétele 2014-ben 110 milliárd dollár volt. Ha a Gazprom bajba kerül, az az orosz költségvetést is érzékenyen érinti, hiszen Moszkva bevételeinek jelentős része a Gazpromból származik.

Az orosz költségvetés bevételeinek jelentős része a Gazpromból származik Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Árat emelt

A nyugati országok szankciói a Gazprom szerint nincsenek jelentős hatással a cégre. Bár 2014-ben a gyengélkedő európai és orosz gazdaságok miatt kevesebb gázt adott el, mint korábban, a bevételeit növelni tudta, mert árat emelt azokon a piacokon, ahol nincs versenytársa.

Trösztellenes eljárás

Épp emiatt viszont Brüsszel trösztellenes eljárást indított a Gazprom ellen. Ha az eljárásban azt állapítják meg, hogy az orosz cég valóban megsértette az EU trösztszabályait, akkor könnyen lehet, hogy csökkentenie kell majd árait az európai piacokon, ahonnan bevételeinek legnagyobb része származik.