Vágólapra másolva!
Nem olyan jó a magyar foglalkoztatási helyzet, mint amilyennek a munkanélküliségi adatokból látszik. A munkanélküliek között se a közfoglalkoztatottak, se az alulfoglalkoztatottak nem látszanak, és azok is kimaradnak, akik nem regisztrálnak a munkaügyi központokban. A foglalkoztatottságról árnyaltabb és egyben számunkra lesújtóbb képet fest, ha a dolgozó felnőtt lakosság arányát vizsgáljuk. Az Eurostat adatai szerint Magyarország jóval az uniós átlag alatt teljesít a foglalkoztatás területén, az idősek helyzete pedig egyenesen elkeserítő az összehasonlításban.
Vágólapra másolva!

A hazai munkaerőhelyzetet mostanában különös előszeretettel írják le a munkanélküliségi adatokkal. Különösen szépen festenek a munkanélküliség csökkenésének adatai. De ezek a számok nem írják le a valós helyzetet.

Ha csak a munkanélküliségi rátát nézzük, akkor nincs rossz helyzetben Magyarország. Kattintásra több ország adatait is megtekintheti! Forrás: Eurostat

A munkanélküliségi adatok elrejtik a több százezer közfoglalkoztatottat, és azokat is, akik nem regisztráltak munkakeresőként. Azokat is foglalkoztatottnak tünteti fel, akik részmunkaidőbe kényszerültek, annak ellenére, hogy dolgoznának többet.

A közmunkásokat is elrejtik a munkanélküliségi adatok Forrás: MTI/Balázs Attila

Kevesen dolgoznak Magyarországon

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2014-ben csak a munkaképes lakosság kétharmadának volt állása. Ez az arány már jóval az uniós átlag alatt van. Magyarországon a 20 és 64 év közötti lakosság 66,7 százaléka dolgozik. Bár ebben az a 170 ezer közmunkás is benne van, akiket tavaly foglalkoztatott az állam havi átlagban. Az uniós foglalkoztatási ráta 69,2 százalék, míg Svédországban 5-ből 4 embernek van állása.

Az alkalmazásban lévő 20 és 64 év közötti állampolgárok aránya. Kattintásra még több ország adatait láthatja! Forrás: Eurostat

De még nem is ez a legrosszabb, amit el lehet mondani a hazai foglalkoztatottságról, hiszen a nyugdíjhoz közeliek helyzete különösen rossz itthon. Ez ugyan a nők esetében a negyven év munkaviszony utáni nyugdíjkedvezménnyel magyarázható, de a férfiak közül is elkeserítően kevesen dolgoznak a nyugdíjasévek előtt.

Magyarországon az 55 és 64 év közötti lakosság mindössze 41,7 százalékának van állása.

A férfiak között 49,6 százalék ez az arány. Az Európai Uniós átlag 51,8, illetve férfiak esetén 58,9 százalék.

Az 55 és 64 év közöttiek foglalkoztatottságában csak sereghajtó Magyarország. Kattintásra több ország adatait is meg tudja nézni! Forrás: Origo

Van még rejtett munkanélküliség

Korábban arról is írtunk, hogy a 261 ezer magyar részmunkaidős több mint harmada dolgozna többet, ha lenne rá lehetősége. Sokan tehát csak kényszerből választják a négy- vagy hatórás munkarendet, mert nem kapnak más lehetőséget. A nyugati országok többségében a részmunkaidőt valóban azok választják, akik nem akarnak többet dolgozni.