Két hónap alatt 4,5 milliót akart keresni Győr, hiba volt

Borkai Zsolt Győr, 2014. december 20.
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Győr fideszes polgármestere beszédet mond a 3,2 milliárd forintból elkészült új győri uszoda, az Aqua Sport Központ átadási ünnepségén 2014. december 20-án.
MTI
Győr, 2014. december 20. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Győr fideszes polgármestere beszédet mond a 3,2 milliárd forintból elkészült új győri uszoda, az Aqua Sport Központ átadási ünnepségén 2014. december 20-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Nem nyomoznak a fideszes vezetésű Győr önkormányzatának a Quaestorban ragadt milliárdja miatt. Az ügyészség szerint sem volt jó ötlet a brókerekre bízni a közpénzt, de ez nem bűncselekmény.
Vágólapra másolva!

Elutasította az ügyészség a hűtlen kezelés miatti feljelentést a győri önkormányzat Quaestor-ügyletével összefüggésben. A határozat szerint bár több szempontból sem volt jó és átlátható döntés a várostól, hogy a brókercégre bízta a pénzét, vagyoni hátrány nem érte az önkormányzatot.

Egymilliárdot bíztak rájuk

A győri önkormányzat idén januárban vásárolt államkötvényt a Quaestoron keresztül, és bízta rá ezzel az azóta bedőlt brókercégre a város 999 987 373 forintját. A feljelentéseiről közismertté vált Tényi István ezért tett - utóbb feljelentésként értékelt - bejelentést a Győr-Moson-Sopron megyei Főügyészségen.

Nem volt jó ötlet a Quaestorra bízni az önkormányzat pénzét Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, Tényi azzal érvelt a hanyag illetve hűtlen kezelés gyanúja mellett, hogy a Quaestor tulajdonosai között offshore hátterűek is vannak, így az alaptörvény szerint központi költségvetésből nem lehetett volna szerződés alapján kifizetést, megbízást teljesíteni a cégnek.

Valóban nem volt átlátható

Az ügyészség ugyan a feljelentést elutasította, de határozatában azt is megállapította, hogy "a cégnyilvántartásban tulajdonosként szereplő liechtensteini cég miatt az átláthatóság alkotmányos követelménye nem teljesül."

A feljelentést elutasító ügyészségi határozat indoklása szerint nem érte vagyoni hátrány az önkormányzatot Forrás: Origo

A vádhatóság azután jutott erre a következtetésre, hogy kiderítette: "a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. minősített többségű befolyással bíró részvényese a Lichtenstein, Vaduz, Zollstrasse 9. székhellyel 30 ezer svájci frank törzstőkével rendelkező Insula Management Establishment, amelynek tulajdonosi szerkezetére a feljelentés-kiegészítés során további adatot nem volt mód beszerezni."

Viszont törvényes volt

A Quaestor offshore-háttere ellenére azonban maga a megbízás, amit Győr önkormányzata adott a brókercégnek, törvényes volt az ügyészség szerint. A határozat ugyanis rögzíti, hogy Borkai Zsolt, a város fideszes polgármestere jogosult volt az adásvételi szerződések megkötésére, amelyek

Ennek érdekében - derült ki a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatokból - az önkormányzat nevében Borkai január 13-án kötött szerződést a Quaestor értékpapír-kereskedő cégével 824,57 millió forint névértékű állampapír vásárlására 999,98 millió forintért.

Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere: joga volt adásvételi szerződést kötni Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Még ugyanaznap kötöttek a felek egy másik szerződést is: eszerint a vásárolt állampapírt az önkormányzat eladta a Quaestornak, hogy két hónap múlva, március 16-án - kamattal és hozammal növelve - 1004,49 millió forintot kapjon vissza.

Nem kapta vissza, zárolták

Az államkötvény-vásárlást még nyélbe ütötték, de a második megbízás már nem teljesült. Nem tudott ugyanis - írta az ügyészség, és meg is magyarázta, miért: az MNB március 10-én felfüggesztette a Quaestor tevékenységét, azután pedig a cég már nem rendelkezhetett az ügyfelek pénzével.

Átmenetileg bentragadt egymilliárd forintja a fideszes vezetésű önkormányzatnak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Győr ezzel nem csak a kamatot bukta el, de a pénzéhez sem jut egyelőre hozzá, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda március 26-án zár alá vette a cég vagyonát, "ennek okán az ügyfélvagyon kiadása jelenleg nem lehetséges." Az állampapírok tehát megvannak, csak éppen nem fér hozzá a város.

Lázár János is bírálta őket

Szóba hozta korábban a győri önkormányzat befektetését szokásos csütörtöki tájékoztatóján Lázár János is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint - aki nem mondta ki Győr nevét - kockáztatta az adófizetők pénzét az az önkormányzat, amelyik egymilliárd forint körüli összeget tett a Quaestorba.

Lázár János miniszter szerint kockáztatták az adófizetők pénzét Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha már név nélkül Lázár János úgyis szóba hozta, egy újságíró felvetette a város fideszes vezetésének felelősségét a Quaestor-ügyben. A miniszter szerint az önkormányzatok esetében azt kell vizsgálni, volt-e a befektetésre engedélyük. A mostani ügyészségi határozat szerint igen, Borkai dönthetett erről.