Tőlük is elvenné a közmunkát a kormány

Közmunkások
Szakoly, 2013. március 8. A mezőgazdasági földutak karbantartására felvett közmunkások szikkasztó árkot ásnak Szakoly határában 2013. március 7-én. A háromezer lakosú nyírségi település különböző pályázatokon 300 millió forintot nyert közmunkaprogramra, amelyből 8-12 hónapig tudnak foglalkoztatni háromszázhuszonöt embert az ötszáz foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult munkanélküli közül. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Három hónapig nem kaphatnak majd közmunkát azok, akiknek munkaviszonya közös megegyezéssel vagy munkavállalói felmondással szűnik meg, ha az országgyűlés megszavazza Pintér Sándor javaslatát. Ugyanerre a retorzióra számíthatnak azok, akik nem fogadják el a felajánlott idénymunkát vagy alkalmi munkát.
Vágólapra másolva!

Három hónapig nem kaphatnak majd közmunkát azok, akiknek a munkaviszonya közös megegyezéssel vagy a munkavállaló felmondásával szűnik meg, ha az országgyűlés elfogadja Pintér Sándor belügyminiszter törvénymódosítóját.

Kizáró okok

A mostani állapot szerint három okból kell valakit kizárni a közfoglalkoztatásból:

  • Ha nem fogadja el a neki felajánlott, megfelelő munkát.
  • Ha nem tartja rendben a lakókörnyezetét (kert, udvar).
  • Ha tanköteles gyermekének mulasztása miatt jogerősen elmarasztalják.

Ez a lista bővülne a fenti esetekkel, illetve ezeken túl még eggyel.

Három hónapig nem mehet közmunkára, aki közös megegyezéssel hagyja ott a munkahelyét Forrás: MTI/Balázs Attila

Az alkalmi munkát is el kell fogadni

A tervezet szerint ugyanis azt is ki kell zárni három hónapra, aki nem fogadja el az egyszerűsített foglalkoztatás keretében felajánlott munkát (az egyszerűsített foglalkoztatás az idénymunkát és az alkalmi munkát takarja).

A módosító azt is pontosan szabályozza, hogyan bonyolódik az egyszerűsített foglalkoztatás. Eszerint a munkáltató a munkaerő-igényét május 1-je és október 31-e között annak a településnek a polgármesterénél is bejelentheti, ahol dolgozni kellene. A polgármester ezek után tájékoztatja a munkáltatót arról, kik felelnének meg a munkáltató igényeinek.

Ha az álláskereső nem fogadja el a neki felajánlott munkát, akkor a polgármester értesíti a járási foglalkoztatási szervet, ami három hónapra kizárja a közmunkából.

Nehogy felmondjanak

A tervezet indoklása szerint ez a szabályozás megkönnyíti a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is jó: "Egyrészt lehetőséget kíván biztosítani arra, hogy a közfoglalkoztatottak minél nagyobb hányada munkalehetőséghez jusson az egyszerűsített foglalkoztatás keretében, másrészt könnyíti az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatni kívánó munkáltatók szezonális munkaerő-igényének kielégítését."

Ami a három hónapos kizárást illeti, azt azzal indokolja a javaslat, hogy