Olasz politikusoknak is megtetszett a görög példa

Olasz líra pénz fizetőeszköz
Olasz líra pénz fizetőeszköz
Vágólapra másolva!
Beppe Grillo, az olaszországi 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője szerint követni kell a görögöket, ezért az olaszoknak is vissza kellene térnie a lírához, ráadásul minden tagállamnak a saját pénzét kellene használnia.
Vágólapra másolva!

Meghökkentő nyilatkozat

Előbb vagy utóbb az adósság sújtotta Görögországnak szembesülnie kell az euró elhagyásával, és Olaszországnak is követnie kell a példáját – mondta a CNBC-nek Beppe Grillo, az olaszországi 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője.

A korábban humoristaként és színészként dolgozó Grillo unióellenes, civil mozgalomból lett pártja az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert Olaszországban, hiszen a legutóbbi választásokon 25,5 százalékos eredményével a harmadik helyen futott be.

Beppe Grillo, az olaszországi 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője szerint érik a Grexit, és Olaszországnak is vissza kellene térnie a lírához Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Egyre forróbb a görög helyzet

Grillo óriási érdeklődéssel figyeli a görög fejleményeket, mivel egy esetleges Grexit precedens értékű lehet más országoknak is. Miután a vasárnapi népszavazáson a görögök 61 százaléka elutasította a hitelezők ajánlatát, az ország válaszút elé érkezett. Kedden Brüsszelben előbb az eurózóna pénzügyminiszterei ülnek össze, majd az állam- és kormányfők vitatják meg, hogy mi legyen a következő lépés a súlyosan eladósodott országgal szemben. A görög kormány a várakozások szerint új adósságrendezési tervvel áll elő, az euróövezeti vezetők pedig akár még a kompromisszumra is hajlanak. Más kérdés, hogy technikailag beállt a görög csőd, hisz az IMF felé nem teljesítették a június 30-án lejárt törlesztési kötelezettségüket, és a görög bankrendszer is csak az EKB sürgősségi likviditási finanszírozása miatt van még 'életben'.

– mondta Grillo.

Újra jöhetne a drachma egy Grexit esetén Forrás: AFP/Philippe Huguen

Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter a 100.7 rádiócsatornának adott interjúban azt mondta, megfontolják a görög adósság egy részének leírását, de csak abban az esetben, ha Görögország elkötelezi magát az ennek fejében megkövetelt gazdasági reformcsomag végrehajtása mellett.

A legtöbb aggodalom abból fakad, hogy ha az uniós vezetők most hagyják kilépni a görögöket az eurózónából, akkor ez precedenst teremthet

más, szegényebb tagországnak is. Ezzel a lépéssel Görögország ronthat a közös valuta értékén és az új pénzével visszanyerheti versenyképességét.

Visszajöhet a líra?

Beppe Grillo szerint Olaszországnak – amely Görögország után a második legnagyobb adósságállománnyal rendelkezik az eurózónában – ki kell válnia az eurót használó tagországok közül.

Arra a kérdésre, hogy az olaszoknak a lírához kell-e visszatérniük, a komikusból lett politikus hangsúlyozta: „Igen, egy olyan jegybankkal, amely kontroll alatt tudja tartani az árfolyamot, és az Európai Központi Bank képes erre. Minden országnak a saját pénzét kellene használnia, de az árfolyamingadozásokat az EKB kontrollálná”.

Elismerte, hogy ő nem közgazdász, de ugyanazt a növekedés támogató, megszorításellenes gazdaságpolitikát vallja, amit Joseph Stiglitz és Paul Krugman. „Ők azt mondják, hogy ez a rendszer nem működik, én ezt a lelkemmel mondom, egy humorista józan eszével” – mondta.

Beppe Grillo, az olaszországi 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője Forrás: AFP/Andreas Solaro

Lassú előrelépés Olaszországban

Grillo euró- és megszorításellenessége ellenére az olasz gazdaság kezd kilábalni az elhúzódó recesszióból. Az idei év első negyedévében az ország gazdasága 0,3 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest az olasz statisztikai hivatal adatai szerint.

Bár az olasz kormány lassú reformjaival próbálja rugalmasabbá tenni a munkaerőpiacot, az Eurostat adatai szerint munkanélküliségi ráta még mindig eléri a 12,4%-ot.

Sehol máshol Európában nincs ilyen magas munkanélküliség, kivéve Görögországot, ahol a lakosság 25,6 százaláka, a fiatalok pedig mintegy fele volt munka nélkül márciusban.

Olaszország GDP-hez mért adósságállományának alakulása 2000 óta Forrás: Tradingeconomics.com
Az olasz GDP növekedési üteme 2000 óta Forrás: Tradingeconomics.com