Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kitett magáért a magyar gyógyszergyár

jó hangulat öröm király siker arc nagyképű
Vágólapra másolva!
Ma reggel tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Richter gyógyszergyár, mely komoly meglepetésekkel szolgált, felülmúlva a piaci várakozásokat is, hisz szinte minden fontos eredménysoron kiemelkedő, akár évek óta nem látott teljesítményt nyújtott.
Vágólapra másolva!

A menedzsment már hűti a kedélyeket (9:20)

Egy negyedév eredményéből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni - hangsúlyozta ismételten Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a reggel 9 órakor kezdődött tájékoztatón a társaság eredményeivel kapcsolatban. Bogsch szerint számos rendkívüli tényező játszott szerepet a jó eredményben. Az orosz forgalom kapcsán a vezérigazgató elmondta, a nagy növekedésben jelentős szerepet játszott az alacsony bázis. Míg tavaly a raktárkészletek jelentős leépítése, addig most egy jelentősebb visszaépülés volt megfigyelhető - áll a Portfolio tudósításában.

Erőtől duzzadó számok

A Richter a várakozásnál jóval erősebb eredményt közölt 2015 második negyedévére vonatkozóan, a nettó eredmény a konszenzus duplájára rúgott és 22,4 milliárd forintot ért el (öt éve a legjobb adat). Az árbevétel 96,3 milliárd forintra nőtt a piaci konszenzusban várt 87,3 milliárd forint helyett. Az üzemi eredmény 17,8 milliárd forintra rúgott, 57,5 százalékkal meghaladva a várt 11,3 milliárd forintot, ráadásul ez 2011 harmadik negyedéve óta a legmagasabb negyedéves adat - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A Richter gyorsjelentés főbb eredménysorai és a bázis időszakkal való összehasonlítás Forrás: Richter, Equilor

Jól teljesített Oroszország

Az árbevétel növekedés Oroszországban, az USA-ban, Kínában, Lengyelországban, az EU15 országokban együttesen meghaladta az ukrán és román forgalomvisszaesést. Oroszországban több mint 20 százalékkal nőtt az euróban mért forgalom, ez elsősorban a 2015-ös áremelések hatása, valamint az egy évvel ezelőtti készletleépítések hatása miatt nagyon alacsony volt a bázis.

A termékösszetétel javulása (a nőgyógyászati termékek részarányának növekedése), az EU15, USA és Kína piacokon elért magasabb árbevétel, az erős dollár, valamint a csökkenő marketing és K+F költségek együttesen járultak hozzá a jó eredményhez, amelyet csak részben mérsékelt az ukrajnai árbevétel 60 százalékos csökkenése.

A magyar gyógyszergyár ma reggel 9 órától sajtótájékoztatót tart, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, ahol a fókuszban lesznek a 2015-ös eladási prognózisok, az esetleges újabb Esmya információk (bár a cég korábban közölte, hogy mivel nem tudják, mennyi TB támogatást kap majd a szer az európai országokban, új értékesítési előrejelzések csak később várhatók) és a bioszimiláris szerek törzskönyvezése. Minden bizonnyal rákérdeznek majd a cariprazine-nal kapcsolatos amerikai hírekre is. Délután 16 órakor pedig az elemzői konferencián tudhatunk még meg további érdekes részleteket - zárja az elemzést az Equilor reggeli hírlevele.

Robbanó árfolyam

A remek gyorsjelentés hatására 4550 forinton nyitottak a Richter részvények, ami közel 4 százalékos emelkedésnek felel meg. Már az első 10-15 percnyi kereskedés után több mint 1,5 milliárd forintos forgalom van a gyógyszergyár papírjainak piacán, ami igen nagy befektetői optimizmusról és örömről tanúskodik.

Maga a grafikon bíztató képet fest, hisz az április vége óta tartó korrekciós trendből felfelé tört ki az árfolyam, ráadásul réssel, így könnyedén elképzelhető, hogy az árfolyam újra célba veszi a 4800 forintos csúcsot, sőt végre talán az 5000 forint is elérhető közelségbe kerül.

A Richter árfolyammozgása az év eleje óta Forrás: Investing.com, Investor.hu
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről