A saját korukban lesajnált dalokból lettek a jövő slágerei

Nirvana, videoklip, rockdiszkó
Nirvana: Smells Like Teen Spirit videoklip
Vágólapra másolva!
A saját korukban alig hallgatták őket, évtizedek alatt vált klasszikussá több ikonikus dal is. Azokra a számokra viszont, amelyeket megjelenésükkor imádtak, alig emlékszünk – a kivételek között vannak Michael Jackson dalai, amelyek a '80-as évek óta változatlanul népszerűek. A Spotify letöltései alapján összeállították az elmúlt évtizedek legidőtállóbb slágereinek listáját.
Vágólapra másolva!

„Minden idők legidőtállóbb dalai” címmel tett közzé egy alkalmazást a Poly-graph.co nevű oldal. Az oldal szerkesztői a Spotify ingyenes zenehallgató rendszer adatai alapján keresték a választ arra a kérdésre, melyik dalok állták ki a legjobban az idő próbáját.

A Svédországban alapított Spotify a világ legnagyobb zenestreamelő szolgáltatása, 2015-ben

világszerte mintegy 75 millió felhasználó regisztrált az oldalon.

A Spotify-on a felhasználók bizonyos korlátozásokkal ingyen hallgathatnak zeneszámokat, amelyeket azonban nem tölthetnek le. A fizetős felhasználók ellenben már korlátlanul férhetnek hozzá a több mint 20 millió számhoz.

Több mint 20 millió szám hallgatható a Spotify-on Forrás: DADO RUVIC/REUTERS

Jól öregedtek

A Poly-graph.co szerkesztői megnézték, melyik, 1950 és 2010 között készült számokat játszották le a legtöbbször a Spotify felhasználói. Ez alapján évtizedekre lebontva listázták, melyek azok a számok egy-egy évtizedből, amelyek népszerűsége máig töretlen. Az adatokat összevethetjük egyéb mutatókkal is: megtudhatjuk például, hogy a mostanra klasszikussá vált zenéket saját korukban nem arattak mindig sikert. Ahogy a szerző fogalmaz,

Mint kiderült, sok, mára ikonikussá vált számot a saját korukban alig hallgattak. „A 80-as évekből a Journey Don’t Stop Believin’ a legtöbbet játszott szám a Spotify-on, pedig az akkori slágerlistákon alig szerepelt. A ’70es évekből: a Bohemian Rhapsody. Ha visszautaznánk az időben az ’70-es vagy ’80-as évekbe, senki sem hinné el, hogy ez a két dalt 2015-re az adott évtized kulturális mérföldkövének tekintik majd” – fogalmaz az alkalmazást összeállító Matt Daniels.

A Beatles lemaradt

Ezzel szemben sok, a saját korukban rendkívül sikeres számot mára szinte teljesen elfelejtett a közönség. Daniels példaként említi Bobby Lewis Tossin’ and Turnin’ című számát, amely 1961-ben 7 hétig vezette a slágerlistákat, a mai közönség azonban alig kíváncsi rá. „A múltbéli népszerűség nem jelent automatikusan jelenlegi népszerűséget” – írja.

Nem a népszerűtlensége miatt maradt le a Beatles Forrás: whizzpast.com

A lista természetesen nem teljeskörű, mivel a Spotify-ról számos fontos előadó számai hiányoznak. A legfeltűnőbb talán a Beatles dalainak hiánya a listáról.

Az együttes számainak terjesztési jogát ugyanis a Spotify riválisa, az iTunes szerezte meg.

Így a liverpooli banda számai nem kerültek fel a legidőtállóbb slágerek listájára.

Eminem és a Linkin Park évtizede

A lista alapján a Spotify felhasználói inkább hallgatnak újabb számokat: öt évtized közül a 2000-es évek dalait hallgatták meg a legtöbben. Ezek közül is

toronymagasan vezet Eminem Lose Yourself című száma 2002-ből.

A dalt 59 milliónál is többször hallgatták meg, ezzel egyben az 1950 és 2010 közötti számok közül a leghallgatottabb is. Eminem számát egyébként megjelenésekor is értékelték, 2002-ben az amerikai éves slágerlisták első helyén végzett, bár Grammy-díjat nem kapott.

A 2000-es években a Lose Yourself mögött végzett a The Killers Mr. Brightside című száma, őket követi a Linkin Park dala, a Numb. Pedig megjelenésükkor még kevésbé voltak népszerűek, előbbi csak az 58., utóbbi 56. helyet érte el az éves slágerlistán.

Eminem - Lose Yourself: öt évtized leghallgatottabb száma Forrás: AFP/Pierre Andrieu

Mindenkit lenyomott a Nirvana

A ’90-es évek legemlékezetesebb dala egyértelműen

a Nirvana 1991-es száma, a Smells Like Teen Spirit 50 milliónál is több hallgatással.

Kurt Cobainék legismertebb számát a második és harmadik helyezett meg sem közelíti: Mariah Carey All I Want for Christmas is You, valamint a Goo Goo Dolls Iris című száma 38 milliónál kevesebb meghallgatásnál tart.

A ’80-as évekből a Journey Don't Stop Believin című 1981-es dala vezet közel 51 millió hallgatással, a második helyen Michael Jackson Billie Jean-je áll.

Michael Jackson dalai közül több is előkelő helyen szerepel a Spotify toplistáján

– ezek a dalok már a ’80-as években is rendkívül népszerűek voltak, rendre a slágerlisták dobogóján végeztek, a Beat It pedig Grammy-díjat is nyert. Ezzel szemben a ma leghallgatottabbnak bizonyult Journey-dal csak 65. volt az 1981-es listákon.

A Smells Like Teen Spirit videoklipje Forrás: Nirvana YouTube

A ’70-es évek számait már nagyságrendekkel kevesebben hallgatják újra, mint akár a ’80-as években született dalokat.

Ezek közül a legnépszerűbb a Queen-től a Bohemian Rhapsody 32,3 millió hallgatással

(a szám 1975-ben szintén kevésbé teljesített jól). A ’60-as évek legemlékezetesebb dala a The Rolling Stones-tól a Paint It Black (25 millió hallgatás), az ’50-es évekből pedig Elvis Presley Jailhouse Rock-ja (2013 óta 15 milliónál kevesebbszer vették elő). Ebből az évtizedből egyébként a legnépszerűbb számok jó része Elvis valamelyik, már saját születésükkor slágerré vált száma.

Nem időtálló Grammy-díj

A szakma egyébként a közönségnél is kevésbé találta el, melyik számokra fogunk évtizedek múlva is emlékezni:

a saját korukban Grammy-díjas dalok között egy sincs, amely ma a leghallgatottabbak között lenne.

A máig legnépszerűbb Grammy-díjas dal a Green Day Boulevard of Broken Dreams című száma (32,34 millió hallgatásnál jár), azonban a 2000-es évek számai közül még tíz előtte végzett.