Ezek lehetnek Cameron feltételei Brüsszellel szemben

News, David Cameron
British Prime Minister David Cameron (L) meets with Jordanian King Abdullah II (unseen) at the Royal Palace on September 14, 2015 in the Jordanian capital Amman. Cameron visited Syrian refugee camps in Lebanon and Jordan, pledging increased aim which he said would help stem the migration crisis in Europe. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia szerződéses biztosítékokat szeretne az Európai Uniótól arra, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak integrációs döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok ellenében. Attól tartanak, hogy hátrányos megkülönböztetés érheti a londoni Cityt, a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatási központját.
Vágólapra másolva!

A Financial Times George Osborne brit pénzügyminisztert idézi, aki, mint mondta, "vészfékzáradékot" szeretne az EU egészére kiterjedő egységes piac és a szorosabban integrált euróövezet jobb együttműködése érdekében. Osborne a Financial Times forrásai szerint ezzel arra is garanciát kíván kapni, hogy a londoni Cityt ne érhesse hátrányos megkülönböztetés az Európai Unión belül.

Több jogot az eurótlanoknak

A lap szerint a javaslat részletei még nem ismertek, de London alapvetően azt szeretné elérni, hogy

az euróövezeten kívüli EU-országoknak az eddigieknél szélesebb jogkörük legyen az egyes uniós döntésekről szóló szavazások késleltetésére,

ha úgy érzik, hogy a valutauniós országok az egységes belső piac integritását potenciálisan veszélyeztető javaslatokat próbálnak áthajtani többségi szavazással. A brit kormány elképzelései szerint ilyen esetekben pótlólagos konzultációkat kellene tartani az adott EU-jogszabálytervezetről, csúcstalálkozói szinten.

Többvalutás unió

A Financial Times forrásai szerint London kívánságai között szerepel az is, hogy a pénzügyi szolgáltatási vállalatcsoportokat az EU-n belüli bejegyzett székhelyük alapján ne érhesse diszkrimináció. Nagy-Britannia azt is

hivatalosan elismertetné, hogy az EU többvalutájú unió,

rögzített garanciákat szeretne arra, hogy a valutaunión kívüli országokat ne terheljék az euróövezeti pénzügyi segélyprogramok költségei, és nyitottá tenné a csak az euróövezeti térséget érintő gazdaságpolitikai döntéshozatalt.

London azt is alapelvként szeretné elfogadtatni, hogy az euróövezeten kívüli EU-gazdaságokat ne lehessen rákényszeríteni a részvételre olyan, elsősorban az euróövezeti integrációs folyamat szempontjából fontos kezdeményezésekben, mint például a bankunió kialakítása.

David Cameron brit miniszterelnök már többször is - legutóbb a kormányzó Konzervatív Párt október elején tartott éves kongresszusán - kifejtette, hogy Nagy-Britannia nem érdekelt az Európai Unió mind szorosabbá váló integrációjában. Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de London addig újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.