Az önerőből milliárdosok felkavarják az állóvizet

Bill Gates Microsoft
US billionaire Bill Gates, Microsoft co-founder and co-founder of Bill and Melinda Gates Foundation, speaks during during the live show "Le grand journal " on French private television channel "Canal Plus" in Paris on June 25, 2015. Gates is visiting France to take part in the annual Paris Solidays Festival, a three-day music festival held in solidarity with the fight against AIDS.AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
Mindig óriási kíváncsiság övezi, hogy a világ vagy akár hazánk leggazdagabbjai miből is szerezték mesés vagyonukat. Van, aki egyszerűen beleszületett a tutiba, de sokan vannak, akik saját erejükből küzdötték fel magukat a milliárdosok táborába. Amit már az elején le lehet szögezni: jóval nagyobb vagyona van azoknak, akik nem ezüstkanállal a szájukban születtek. Vessünk egy pillantást a vagyontérképre! 
Vágólapra másolva!

A MarketWatch egyik írásában világtérképen ábrázolta, melyik országban vannak többségben azok a gazdagok, akik megörökölték tetemes vagyonukat, illetve maguknak teremtették meg azt. A statisztikák szerint az adott országokból kikerülő leggazdagabb emberek 52 százaléka örökség útján jutott óriási pénzhez, míg a fennmaradó 48 százalék alulról építkezve, különféle vállalkozások útján jutott fel a csúcsra. Ráadásul az adatok szerint áltagosan 58 százalékkal nagyobb vagyonuk van azoknak, akiknek fel kellett építeni valamilyen vállalatbirodalmat a mesés gazdagság eléréséhez.

A térkép pirossal jelöli azokat az országokat, ahol többen vannak azok, akik jó helyre születtek és/vagy örököltek, illetve kékkel azok, akik alulról indultak. Forrás: MarketWatch, HowMuch.net

Bill Gates vezeti a vállalkozók listáját

Az önerőből lett vagyonosok képzeletbeli ranglistáját Bill Gates 79,4 milliárd dolláros (21 ezermilliárd forint) vagyonával toronymagasan vezeti. Összehasonlításképp Magyarország éves GDP-je megközelítőleg 36 ezermilliárd forint. A képzeletbeli ezüstérmet Amancio Ortega tudhatja magáénak. A spanyol divatmogul 78,7 milliárd dolláros vagyonával, nem sokkal marad le a Microsoft társalapítója mögött. Birodalmába olyan neves márkák tartoznak, mint a Zara. A dobogó legalsó fokán ugyancsak egy spanyolajkú üzletember található. A mexikói Carlos Slim 62,8 milliárd dollárt halmozott fel az évek során telekom vállalkozásából.

Bill Gates, a világ leggazdagabb embere Forrás: Reuters / Paul Hackatt

Az örökléssel vagyont szerzők sem kesereghetnek

Az örökösök toplistáját Liliane Bettencourt vezeti Franciaországból, akinek a jólétet a L’Oreal márka alapozta meg. A 43,3 milliárd dolláros vagyonával messze elmarad azoktól a gazdagoktól, akik saját erejükből küzdötték fel magukat.

A 93 éves Liliane Bettencourt anno a L'Oreal vagyont örökölte meg Forrás: AFP/Francois Guillot

Felkavarják az állóvizet

Az önerőből meggazdagodottak olyan országokban vannak többségben, mint az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, vagy Brazília. Az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Kanadában és Ausztráliában pedig mindinkább öröklés útján tettek szert tekintélyes vagyonra a gazdagok. Az önerőből meggazdagodók elkerülhetetlenül gyökeres változásokat generálnak a nemzeti erőforrások- és vagyon szétosztásában. Általánosságban elmondható, hogy a rohamtempóban fejlődő vállalkozások nemcsak a régóta regnáló versenytársaikat taszítják le a trónról, de az adott nemzet gazdaságát is lépéskényszerbe hozzák.

Az örökösök általánosságban a status quo-t tartják fenn.

Bill Gates például a Microsofttal az IT-szektor akkori magas árait törte le, és heves versenybe kényszerítette üzleti környezetét. Brazíliában Jorge Lemann 24,4 milliárd dolláros vagyonát a pénzügyi világválság alatti felvásárlásokból alapozta meg. Wang Jianlin Kínában 32,1 milliárd dolláros birodalmát szintén vergődő, vagy épp a krízis idején alulértékelt cégek bekebelezésből alapozta meg. Míg Liliane Bettencourt, a L’Oreal vezetését pusztán átvette a szüleitől, de különösebb piaci átrendeződést az öröklése nem okozott.