A parlament odaengedte a rokonokat a mézesbödönhöz

Tiborcz Orbán
Vágólapra másolva!
A parlament megszavazta a NAV-ot átalakító törvénymódosítást. A csomag azt is tartalmazza, hogy a jövőben a NAV senki ellen nem fog kérésre vagyonosodási vizsgálatot indítani, a politikusok rokonai viszont indulhatnak majd közbeszerzéseken, ha nem élnek egy háztartásban a politikussal. Technikai problémák miatt közalkalmazottak tízezreinek késik a fizetése. Újabb üggyel bővült a brókerbotrány hungáriás ága. Oroszország leállította a Török Áramlat gázvezeték előkészítését a lelőtt Szuhoj miatt. Ha Moszkva a gázcsapot is elzárná, Törökország Katarból importálna cseppfolyósított gázt. Görögországban országos, egész napos sztrájkot tartottak a megszorítások ellen. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Megszavazta a parlament azt a törvényjavaslatot, ami átalakítja a NAV működését és a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz igazítja a szervezetet. Tállai András államtitkárként felel majd az adóhatóság irányításáért. A javaslatról a benyújtása után 24 órával már szavaztak is az országgyűlésben. A módosítócsomag nagy része a NAV átalakításáról szólt, de belesalátásodott néhány, a politikusok és családjaik életét alapjaiban megváltoztató passzus.

Amiről nem tud, az nem fáj

Az egyik ilyen, hogy a jövőben kérésre nem indít majd vagyonosodási vizsgálatot senki ellen a NAV. A törvénymódosítás szerint a NAV akkor indíthat csak ilyen eljárást egy magánszemély ellen, ha vagy saját maga kezdeményezi, vagy a rendőrség már nyomoz az ügyében vagyon elleni bűncselekmény gyanújával. Ellenzéki politikusok azt kifogásolták, hogy így

kevesebb lehetőségük lesz a közszereplők esetében vagyonosodási vizsgálatot kérni.

Nyuszi rokonai, barátai és üzletfelei

A másik fontos változtatás, hogy a közbeszerzési törvényben a hozzátartozó szót lecserélték a közös háztartásban élő kifejezésre. A most még hatályos jogszabály értelmében nem indulhatnak közbeszerzéseken mások mellett a kormánytagok hozzátartozói (pontosabban cégeik), vagyis a polgári törvénykönyv meghatározása szerint:

  • Házastársai,
  • Testvérei,
  • Egyeneságbeli rokonai,
  • Örökbe fogadott gyerekei,
  • Mostoha- és nevelt gyerekei,
  • Nevelőszülei,
  • Élettársai,
  • Az egyeneságbeli rokonok házastársai,
  • A házastársak egyeneságbeli rokonai és testvérei,
  • A testvérek házastársai.

A módosítás után

fentiek mind indulhatnak és nyerhetnek közbeszerzésen,

feltéve, hogy nem élnek egy háztartásban a politikussal. A kézenfekvő példa szerint Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje (Orbán Viktor egyeneságbeli lányának házastársa) cégei eddig nem indulhattak közbeszerzésen, a módosítás életbe lépése után viszont igen. Illetve nem is akkortól, hanem már november 1-je óta, mert a módosítás visszamenőleges hatályú.

A rokonok is indulhatnak közbeszerzésen, ha nem élnek ugyanabban a háztartásban Forrás: Facebook / Orbán Viktor

Késik, nem múlik

Mindeközben közalkalmazottak, köztük tanárok, orvosok, nővérek tízezrei várnak még a novemberi fizetésükre az új központosított illetményszámfejtő rendszer, a KIRA bevezetése miatt. Akad olyan fővárosi iskola, ahol két nap csúszással ugyan, de hozzájutottak a fizetésükhöz a tanárok, és olyan egyetem is van, ahol már előre jelezték az alkalmazottaknak: a 3-ára várt munkabért 7-énél korábban biztosan nem kapják meg.

Az Államkincstár pénteki közleményében azt írta, "a központosított illetmény-számfejtő rendszer (KIRA)

időben készítette el a számfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat."

Hogy az utalások időben elindultak-e, már az intézményeken múlt.

Jó volt veled

Ha már az orvosoknál és a nővéreknél tartunk, november 30-ai hatállyal megszűnt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának megbízatása. A Magyar Közlöny azt írja, dr. Sélleiné Márki Máriának a megbízatása közös megegyezéssel szűnt meg. A főigazgató távozása nem volt teljesen meglepő, mivel Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár új csapatot épít. Így több intézmény élén lehetnek változások a közeljövőben.

Nagyon hálás vagyok, amiért kicsivel több mint öt éven át élvezhettem a miniszterelnök, a miniszter és két államtitkár bizalmát" - mondta Séllei Márki Mária.

Egy botrányos brókercég közelében

A Magyar Nemzeti Bank újabb szálat hozott felszínre a brókerbotrányban. Az MNB félmilliárd forintos bírságot szabott ki a Biztonság-Trade Kft.-re, és megtiltotta, hogy jelentős hozamokat ígérve pénzt gyűjtsön. A Biztonság-Trade székhelye azonos a Hungária Értékpapír Zrt.-ével, és ugyanazok a vezető tisztségviselői és a tulajdonosai. A Biztonság-Trade-nek nincs, és soha nem is volt engedélye pénzügyi tevékenységet végezni. Jelenleg körülbelül négymilliárd forinttal tartozik az ügyfeleinek.

Újabb, hungáriaközeli hajtása nőtt a brókerbotránynak Fotó: Bielik István - Origo

Egyes szerződések

Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem volt alkotmányellenes a forintosítás. A testület szerint a parlament ugyan beavatkozott a szerződési szabadságba, de ezt a szerződéskötések után előállt körülményváltozások miatt tette, ezért a beavatkozás alkotmányos volt. Az alkotmánybíróság szerint mivel

a forintosítás általános volt, nem egyes szerződésekbe avatkozott bele a parlament.

A nemzet összterméke

A Központi Statisztikai Hivatal közölte, hogyan teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben: 2,4 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbi számhoz képest. A feldolgozóipar és a szolgáltatások teljesítménye bővült, a mezőgazdaságé viszont visszaesett.

Tartsd meg a zöldséget, te...

A magyar határokon túl Oroszország folytatta gazdasági bosszúhadjáratát Törökország ellen a lelőtt Szuhoj vadászbombázó miatt. Oroszország hamarosan leállítja a zöldségek és gyümölcsök importját Törökországból. A török cégek szerint 190 ezer tonnányi áru maradhat a nyakukon, aminek csak egy részét fogják tudni belföldön vagy más országban eladni.

A veszteségük elérheti a 150 millió dollárt.

Nem áramlik Törökországba

Az orosz kormány kedden felfüggesztette az orosz-török gazdasági és kereskedelmi együttműködési kormányközi bizottság munkáját, amelyet orosz részről Alekszandr Novak energiaügyi miniszter vezet. A TASZSZ hírszolgálatnak nyilatkozó forrás szerint ez egyben a Török Áramlatról szóló egyeztetések felfüggesztését is jelentette.

Erre reagálva Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy "a kormányközi bizottság munkájának felfüggesztése nem jelenti a Török Áramlat projekt felfüggesztését".

Két nappal később, csütörtökön aztán Moszkva bejelentette, hogy

felfüggesztik a Török Áramlat gázvezeték előkészítési munkálatait.

Az Akkuyu atomerőmű megépítéséről Moszkva továbbra is kész tárgyalni Ankarával.

Moszkva felfüggesztette a Török Áramlatot Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Gáz lesz, ha nem lesz gáz

A Török Áramlat ugyan még csak tervezési fázisban volt, de Törökország arra is felkészült, ha Oroszország leállítaná a meglévő vezetéken zajló gázszállításokat. Törökország Katarból importálna cseppfolyósított földgázt, ha az orosz gép lelövése miatt Moszkva elzárná a gázcsapot. Ankara erről emlékeztetőt írt alá Katarral.

8 óra sztrájk, 8 óra sztrájk, 8 óra sztrájk

Görögországban sem volt nyugodt az élet. A munkavállalók December 3-án, csütörtökön országos, egész napos sztrájkot tartottak a megszorítások ellen.