A jegybank elmondta, mi történt a Quaestornál

Buda-Cash Brókerház
A lavina elindítója
Vágólapra másolva!
A Quaestor valószínűleg több kötvényt adott el, mint lehetett volna, 150 milliárd forintnyival. A Buda-Cashnél fiktív számlákon kereskedtek az ügyfelek értékpapírjaival, az ügyfelek tudta és megbízása nélkül. 100 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni. A Hungária Értékpapírnál szintén hozzányúltak az ügyfelek befektetéseihez.
Vágólapra másolva!

Tájékoztatta a parlament gazdasági bizottságát Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke arról, hogyan csaltak a Quaestornál, a Buda-Cashnél és a Hungária Értékpapírnál, tudósít a Hvg.hu.

Több kötvényt adtak el

A Quaestornál a Buda-Cash-ügy miatt kezdett vizsgálódni a jegybank, a cég nem sokkal később öncsődöt jelentett. Windisch László szerint lehet összefüggés a vizsgálat és az öncsőd közt. A Quaestornál a probléma az MNB szerint a kötvényprogrammal volt. A cégnek idén 5-6 milliárd forintos állományt kellett volna megújítani, a gyanú szerint az engedélyezett kötvényprogramban több kötvényt értékesítettek, mint lehetett volna. Az állomány akár a 210 millliárd forintot is elérheti.

Windisch László azt mondta, 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényt bocsátott ki illegálisan, a felügyelet tudta nélkül a Quaestor.

Fiktív számlákon kereskedtek

A Buda-Cashnél már hosszú idő óta meghamisították a felügyeletnek és az ügyfeleknek küldött adatokat, mondta el az alelnök. A brókercégnél fiktív számlákat hoztak létre, ezeken aztán az ügyfelek engedélye nélkül értékpapírügyleteket folytattak az ügyfelek papírjaival. De az is rendszeresen előfordult, hogy megbízást vettek fel egy ügyféltől valamilyen értékpapír megvételére, az ügyfélnek visszaigazolták a tranzakciót, de valójában nem hajtották végre.

A Buda-Cash 90-100 milliárd forinttal nem tud elszámolni, tájékoztatott Windisch László. A brókercég 102 milliárd forintnyi vagyont kezelt, 15 600 ügyfelük volt.

Megbízás nélkül, fiktív számlákon kereskedtek Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

A banknál kezdődött

A Buda-Cash-ügy a DRB Bankcsoportnál pattant ki, mondta el a jegybank alelnöke. A bankoknál egy vizsgálat során szokatlan értékpapírügyleteket találtak, ezért indítottak vizsgálatot a Buda-Cashnél. Először lementették a brókercég szervereit, aztán meghallgatták a cég vezetőit. Végül az MNB büntetőfeljelentést tett, és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez.

A Buda-Cash okozta

Az MNB gyanúja szerint a bankoknál is hasonló csalás volt, mint a Buda-Cashnél, bár nem a bankoknál történt a visszaélés. A bajt a Buda-Cash okozta, a brókerház a sajátjaként bánt a bankok értékpapírjaival, és 62 milliiárd forintnyi állománnyal nem tud elszámolni feléjük. Most a bankokban így nem sok pénz van, ezért kellett megindítani a felszámolást és a kártalanítást.

A Hungáriánál is hozzányúltak az ügyfelek befektetéseihez Fotó: Polyák Attila - Origo

Megbízás nélkül

A Hungária Értékpapírt a Buda-Cash-ügy nyomán indult ellenőrzés-hullám keretében vették elő, ott is a Buda-Cash-nél tapasztalt csalásokhoz hasonlókat találtak. A Hungária vezetői és munkatársai itt is az ügyfelek megbízása nélkül nyúltak a pénzükhöz, mondta el Windisch László.