Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A Hatvannégy Vármegye reagált a NAV-nak

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársait akadályozták munkájuk végzésében augusztus közepén Velencén, egy fesztiválon, ezért a NAV ismeretlen személyek ellen büntetőfeljelentést tett.
Vágólapra másolva!

A NAV adóellenőrei és pénzügyőrei ellenőrzést tartottak augusztus közepén egy velencei rendezvényen, ahol a nyugtaadási kötelezettséget ellenőrizték, tájékoztat közleményében az adóhatóság. Az ellenőrzés közben egy, a sátorhoz érkező férfi – aki a fesztivál főszervezőjének mondta magát – minősíthetetlen hangnemben kezdte sértegetni az eljárókat.

Közbelépett a tömeg

A rendezvény látogatói közül nagyjából 60-80 fő jelent meg az ellenőrzés közben. Közülük többen is az eljárást mobiltelefonnal rögzítették.

Miután egyik NAV-munkatárs a felvétel abbahagyását kérte, ketten azt állították, hogy erőszakkal akarta elvenni tőlük az eszközt.

Eközben a tömeg körbezárta és visszatartotta a munkájukat végző adóellenőröket és pénzügyőröket. A helyszínre érkező rendőrök fellépésének köszönhetően a helyzet normalizálódott.

A NAV feljelentést tett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak miatt büntetőfeljelentést tett, és a jövőben is fellép azok ellen, akik munkatársait bármilyen módon fenyegetik, illetve akadályozzák munkájuk végzésében.

Nem akadályozták a NAV-ot

A Magyar Sziget nevű rendezvény szervezője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szerint a NAV munkáját nem akadályozta sem a szervezőség, sem a résztvevő közönség.

A dokumentumokat kifogással láttuk el, azokat aláírás után átvettük egy-egy példányban" - írja közleményében Barcsa-Turner Gábor, a szervezet társelnöke.

Élőláncot alkotva

A HVIM szerint a következő történt: "A rendőrség közbelépésére azért volt szükség, mert az egyik pénzbehajtó nem engedélyezte, hogy fotózzák őt a helyszínen ismertetett törvényi tényállások ellenére sem, sőt, a fotókat készítő Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere kezéből a fényképezőgépet ki akarta csavarni, elragadva a készüléket. Ekkor a polgármester hívott rendőrt a jogsértés miatt, és hogy az elkövetőt még a helyszínen igazoltassák, az adatait rögzítsék, és megtehesse a feljelentést.

A helyszínen lévő rendőrségnél (Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetői) megtettük feljelentéseket, a pénzbehajtó munkatárs, mint elkövetőnek az adatait és a tanúk adatait is rögzítették."

A kialakult konfliktus a NAV-os személyek jogellenes viselkedése miatt alakult ki. Ezt az alább csatolt videófelvétel is alátámasztja, ahol a háttérben (0:13-0:15), az asztaloknál a NAV-osok papírokat töltenek ki senkitől sem zavarva, a munkatársaik körében, míg Orosz Mihály Zoltán és a szervezőség a NAV-os jogsértése miatt kér intézkedést a helyszínen jelenlévő rendőrségtől" - írják a közleményben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről