India ellopja a showt

India okostelefon
An Indian student checks her mobile phone in Mumbai on May 1, 2015. India raised a record USD17.6 billion during intense bidding on a government auction of wireless spectrum recently in one of the world's largest smartphone markets. The new spectrums for traditional voice and faster data services are seen as crucial for companies competing in the cut-throat Indian market, which has around 952 million mobile subscribers, according to figures released by India's telecoms regulator, TRAI. AFP PHOTO/ Indranil MUKHERJEE
Vágólapra másolva!
Várhatóan kevesebb okostelefont adnak el az év végéig Kínában, mint amire eddig számítani lehetett. Ahogy a kínai a gazdaság, úgy az ottani okostelefon-piac is lelassult. Indiára viszont érdemes lesz odafigyelni. 
Vágólapra másolva!

Idén várhatóan lassul az okostelefonok eladása Kínában, miután az elmúlt évhez képest csak egy százalékkal bővült a szállítmányok nagysága. Az amerikai International Data Corporation (IDC) előrejelzése szerint idén 1,44 milliárd darab okostelefont szállítanak majd le a boltokba világszerte, ami csak 10,4 százalékos növekedés, szemben a tavalyi 27,5 százalékossal - írja a Financial Times.

A Xiaomi Note 2-es okostelefonja Forrás: Xiaomi

Lassul a piac

Az IDC csökkentette saját várakozásait is, hiszen korábban 11,3 százalékos várakozásról számolt be. Az IDC jelentős növekedési visszaesést vár Kínában, ahol a világon legyártott összes okostelefon harmadát adták el tavaly.

Ryan Reith, az IDC programvezetője azt mondta, hogy

jelentősen lassul az okostelefonok eladásának növekedése Kínában.

Egy darabig még ez maradhat a legnagyobb okostelefon-piac, de a piaci részesedés 2019-re 23,1 százalékra csökkenhet.

Indiára lesz érdemes figyelni

"Kínáról Indiára helyeződött a figyelem, így most várhatóan az indiai piac indul el felfelé. Érdekes lesz megfigyelni, hogyan helyeződik át a gyártás lehetősége Kínából és Vietnámból Indiába" - mondta.

Az IDC szerint

a rendkívül árérzékeny piac 80 százalékát 2019-re várhatóan az Androidos készülékek fedik majd le.

"Ez nem azt jelenti, hogy az iPhone sikere nem fog folytatódni és az IDC bízik benne, hogy a cég megtartja árszintjét a versenytársaival szemben" - olvasható a jelentésben.

India lehet az okostelefon értékesítések következő motorja Forrás: AFP/Sanjay Kanojia

Mindenki phabletet fog venni

A nagyobb, a telefon és a tablet közötti méretű, úgynevezett

phablet okoskészülékek piacán 84 százalékos növekedés várható,

miután tavaly az Apple is kijött a nagyobb iPhone-jával a 6 Plusszal. Várhatóan ezek a készülékek adják majd az okoskészülékek eladásának hetven százalékát 2019-ig.