320 fölé is benézett a forint

Vágólapra másolva!
Ma reggel megszaladt a forint árfolyama, az euróval szemben 320 fölé nézett a magyar deviza, ez pedig a 2012 január eleji eseményeket idézi, amikor szintén hasonlóan indult az év. Azóta kicsit visszább jöttek a jegyzések, de még mindig 318 fölött járunk.
Vágólapra másolva!

16:57: 318-ig korrigált vissza az EURHUF

  • A délután folyamán egy forinttal ugyan lejjebb tudott még ereszkedni az EURHUF árfolyama, és ezzel letörölte a reggeli elgyengülését, de továbbra sem tud érdemben erősödni. Késő délután az euróval szemben 318,3-nál, míg a dollárral szemben 266,9-nél jár a magyar deviza. A CHFHUF keresztárfolyam 265 környékén van.

11:15: Kis fellélegzést láthatunk

  • A hirtelen megugrás után jött egy kisebb megálló a forint árfolyamában, de még nem lehetunk túlzottan nyugodtan, hiszen még mindig 319 fölött jár az EURHUF árfolyama.

9:09: 320 fölött

  • Ma 320 fölé szúrt fel a forint árfolyama az euróval szemben, folytatva a pénteken látott rossz teljesítményt. Ezzel 2012 elejét idézi a forint mozgása.
  • December végén már megírtuk, hogy nem fest túl széépen a forint árfolyama, bár akkor még sikerült visszakanyarodnia a forintnak, azonban ma gyengén nyitott a magyar deviza.
Az EURHUF napi grafikonja Forrás: Investor.hu, AmiBroker
  • Azóta nem sok minden változott, csak bekövetkezett az (legalábbis egyelőre) amire számítottunk. Egy markáns emelkedő háromszögben mozog az árfolyam, és bár a forintvevők a 315 feletti szinteknél rendre megjelennek, az idő előrehaladtával az eladók már egyre magasabb árszinten is hajlandóak megválni a devizától.
  • A dollárral szemben még nagyobb a gyengülés mértéke (hiszen a zöldhasú az euróval szemben is erősödik), itt már 267 felett jár az árfolyam.
Az USDHUF heti grafikonja Forrás: Investor.hu, AmiBroker

  • A gyenge nemzetközi piaci hangulat sem tesz túl jót a forintnak, hiszen a lengyel zloty és a feltörekvő piaci devizák közül például a török líra és a dél-afrikai rand is gyengülést mutat, de jóval kisebb mértékben, mint a forint.
  • A ma reggeli makrogazdasági hírek közül talán az sem tett jót, hogy a magyar feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) értéke az előző havi 55 pontos szintről decemberben 50,7 pontra esett vissza. Persze ez azért nem olyan nagy jelentőségi hír, hogy emiatt essen a forint. A BMI az egyik legszélesebb körben figyelt előretekintő gazdasági mutató, amelyet beszerzési menedzserek megkérdezése alapján, az ő várakozásaikból állítanak össze (emiatt például jobb, mint a múltbeli adatokat tükröző GDP). Az index 50 feletti értéke bővülést, az alatt zsugorodást mutat.