10 fontos dolog ma reggel

Vágólapra másolva!
Javult a hangulat a nemzetközi piacokon, miután számos kedvező gyorsjelentés érkezett. Közben a devizapiacokon, és a nyersanyagok esetében némi stabilitás látható.
Vágólapra másolva!
  • Szép fordulatot mutattak be az amerikai piacok tegnap, a főbb indexek 1 százalék közeli pluszban tudtak zárni, amiben annak is szerepe lehetett, hogy az olaj árfolyama is vissza tudott erősödni a tegnap délutáni beszakadás után. A WTI 44,5, míg a Brent 48,8 dollár közelében jár ma reggel. A javuló hangulatban a kedvezőbb gyorsjelentéseknek is szerepe lehet.
  • Az Amazon.com (Nasdaq) árfolyama 12,2 százalékos vágtát mutatott be zárás után, miután 45 centes részvényenkénti nyereségről számolt be az előző negyedévben, szemben a várt 17 centtel. Az árbevétel szintén bőven a várt felett alakult az online kiskereskedelmi vállalatnál, a hangulatot pedig a jelenlegi negyedévre vonatkozó vártnál gyengébb menedzsmenti előrejelzés sem tudta elrontani.
  • Nem fogadták rosszul a befektetők a Google (Nasdaq) számait sem, 1,4 százalékos pluszt mutatott az árfolyam zárás után. Ezzel együtt az elemzők által várt nyereségszámokat, illetve árbevétel adatokat nem sikerült elérni, ráadásul a pénzügyi vezető szerint a dollár erősödése miatt az árbevétel a következő negyedévekben is nyomás alatt lehet.
  • 4,6 százalékkal erősödött zárás után a Visa (NYSE) árfolyama is, miután a 2,53 dolláros EPS, és a 3,4 milliárd dolláros árbevétel sikerrel haladta meg az elemzői konszenzusban szereplő értékeket. Segíthette a részvényt az is, hogy a menedzsment 4-1 arányú részvényfelaprózás mellett döntött. A további három részvényhez való rendelkezéshez február 13-án kell Visa-részvény tulajdonosnak lenni, a felaprózás utáni árfolyamokkal pedig március 19-én indul majd meg a kereskedés.
  • 21 dolláros IPO-ár alakult ki a Shake Shack (NYSE) esetében, ami a korábbi 17-19 dolláros sávnál is jóval magasabb. A cég 5 millió részvényt adott el, aminek keretében 105 millió dollár ütötte a cég markát. A cégről szóló bővebb elemzésünket a weboldalunkon érheti el.
  • Keményen megütötték tegnap az Alibabát (NYSE) és a Yahoo-t (Nadsaq) is a kínai cég gyorsjelentése után. Az Alibaba 90 dollár alatt zárt 8,8 százalékos mínuszban, míg a Yahoo újabb 5,9 százalékot veszített értékéből, és 43,7 dollárnál zárt. Az Alibabáról szóló bővebb elemzésünket itt, a Yahoo keddi jelentéséről szóló elemzésünket pedig itt olvashatja el weboldalunkon.
  • Emelkedéssel nyithatnak ma az európai piacok a valamelyest kedvező gyorsjelentések után, a főbb határidős indexek 0,3-0,7 százalékokat mutatnak. A devizapiacokon az euró 1,132 közelében mozog a dollárral szemben, miközben a forint már 310,7 közelében jár az euróhoz képest.
  • 10 százalékos pakkot vásárolt a Quatar Airways az IAG-ben (London), és akár tovább is növelheti később részesedését. Az IAG menedzsmentje pozitívan értékelte a fejleményeket, mert ezzel még szorosabbra fűzhetik együtt működésüket a légitársaságok. Az IAG árfolyama így akár tovább is folytathatja menetelését.
  • Több országból is kivonulhat a Raiffeisen a Citi elemzői szerint, és akár a lengyel, szlovák, cseh, és román piacon lévő érdekeltségeit is eladhatja a bankcsoport, hogy az ebből befolyó összegekből javítsa tőkepozícióját. A Citi 148 millió eurós goodwill-leírással számol Oroszországra.
  • Csökkentette Molra vonatkozó célárát az UniCredit elemzője, a korábbi 13 100 forintról 11 300 forintra. A tegnapi 11 080 forintos záróárhoz képest ez minimális felértékelődési potenciált jelent csak, az ajánlás továbbra is semleges maradt.