Tavaly decemberben tovább élénkült a kiskereskedelmi értékesítés, a forgalom az előző havi 5,1 százalékot követően 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, a kiigazítatlan adatok pedig 5,1 százalékról 6,2 százalékra gyorsuló növekedést mutatnak, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az üzemanyagárak alakulása egyre jobban megjelent a forgalomban is, a fogyasztás volumene 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a novemberi 8,6 százalékos emelkedés után. Az élelmiszerek forgalma viszonylag mérsékelten, 2,9 százalékkal nőtt a novemberi 2,7 százalékos emelkedés után, a nem élelmiszeripari termékek forgalomnövekedése 7,6 százalékos volt.

A dohánytermékek bekavarnak

A KSH adatai szerint 2014. január-decemberben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,2 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, azonban az adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók, mivel 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. A statisztikai hivatal az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a teljes körű dohányforgalmi adatokat használja.

Decemberben megugrott a forgalomForrás: MTI/Balázs Attila

A korábbi mintavételes adatgyűjtés KSH által közölt, kiigazítatlan adatok alapján készített becslése szerint a tavalyi évben a kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az üzemanyag-kereskedelem nőtt legnagyobb mértékben, 5,8 százalékkal, az élelmiszer kereskedelem 2,2, és a nem élelmiszer termékek kiskereskedelme pedig 5,7 százalékkal bővült.

Hasonló év jöhet

Az adatok megerősítik azt a múlt év utolsó hónapjaiban kialakult trendet, amely a fokozatosan csökkenő olajár miatt olcsóbb üzemanyagok iránti kereslet növekedését eredményezte. Emellett a nem élelmiszerek körében bekövetkezett szintén jelentős, közel 8 százalékos decemberi forgalombővülés arra utal, hogy a lakosság egyre bátrabban költ tartós fogyasztási cikkekre is, kommentálta az adatokat Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője szerint összességében az is látszik, hogy a lakossági fogyasztás stabilizálódott és az idén is a 2014-eshez hasonló, 4-5 százalékos forgalombővüléssel lehet számolni.

Az EU-ban is nőtt a forgalom

Tavaly decemberben 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Európai Unióban és az eurózónában is az előző havival összehasonlítva, jelentette az Eurostat. Az EU-ban az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek forgalma 0,4 százalékkal nőtt, az üzemanyag-eladások 0,7 százalékkal emelkedtek, a nem élelmiszeripari termékek összesített forgalma pedig 0,2 százalékkal nőtt. 2014 egészében az Európai Unióban átlagosan 1,9 százalékkal, az eurózónában 1,3 százalékkal nőtt a forgalom 2013-hoz képest.

A tagállamok közül Írországban nőtt a legjobban a kiskereskedelmi forgalom, havi 1,8 százalékkal. Ausztria állt a második helyen 1,6 százalékos növekedéssel, és Spanyolország és Szlovákia osztozik a harmadik helyen 1,1-1,1 százalékos növekedéssel. A legnagyobb forgalomcsökkenést, 1,5 százalékost Dániában és Szlovéniában mérte az Eurostat.