Kér kávét? Mondjon egy verset!

Coffee and croissant typical French Breakfast continental breakfast Disc WINDOW transparency Rainy weather Kávé
A cup of coffee and a croissant on a table at a restaurant in Paris, France, 27 August 2014. Photo: Alexandra Schuler - NO WIRE SERVICE -
Vágólapra másolva!
Március 21-e a költészet világnapja. Julius Meinl, a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete kezdeményezésére ezen a napon a verssorok fizetőeszközzé válnak. A globális mozgalomhoz idén hazánk is csatlakozott. Elmondjuk, melyek azok a magyar kávéházak, ahol elég egy idézetet hagynia az asztalon a presszójáért, vagy akár a latte macchiatójáért.
Vágólapra másolva!

A jó kávéház több önmagánál

2015. március 21-én, szombaton egy teljes napig minden idézet kávéházi valutává válik. A felhíváshoz Magyarországon kívül a világ 23 másik országa is csatlakozott, több mint 1100 kávézó, bár és étterem. Takács Péter, a Julius Meinl Hungary ügyvezető igazgatója úgy véli, az előző századforduló pezsgő szellemi élete olyan erősen kötődött a kávéházak intézményéhez, hogy nem kérdés, mennyire számít jelentősnek Magyarországon a kávézás hagyománya, még akkor sem, ha ez a térségünkben tradicionálisan Bécs fogalmával nőtt össze. A Pilvax, a Central, a New York mind olyan patinás név, amely túlnőtt a puszta vendéglátáson.

Az ügyvezető kifejtette, a kezdeményezés célja elsősorban egy üzenet: nem minden mérhető pénzben. „Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. A Költészet Világnapján arra buzdítjuk a kávészerető közönséget partnereinkkel, hogy egy finom kávé mellett osszák meg velünk kedvenc idézetüket, vagy gondolataikat verses formában fejezzék ki” – mondta.

Máricus 21-én, a költészet világnapján több kávéházban fogadnak el verssorokat fizetségképpen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Alexandra Schuler

Itt fizethet költeményekkel egy finom kávéért március 21-én:

Café Vian Bazilika (Cím: Budapest, Hercegprímás utca 15, 1051)

Café Vian Gozsdu udvar (Cím: Budapest, Király utca 13, 1075)

Café Vian Liszt Ferenc tér (Cím: Budapest, Liszt Ferenc tér 9, 1061)

Dunapark Étterem és Kávézó (Cím: Budapest, Pozsonyi út 38, 1137)

Első Pesti Rétesház Kávéház (Cím: Budapest, Október 6. u. 22, 1051)

Jókenyér Budakeszi (Cím: Budakeszi, Fő út 134, 2092)

Jókenyér Istenhegyi út (Cím: Budapest, Istenhegyi út 23. 1126)

Jókenyér Pilisszentiván (Cím: Pilisszentiván, Erzsébet Ipari park 4, 2084)

Mini Bar Budapest (Cím: Budapest, Szent István tér. 11, 1051)

Szamos Allé (Cím: Allee Üzletközpont, Budapest, Váli u. 3, 1117)

Az a hangulat

A verses kávénap azokat a kávézókat fogja érinteni, ahol Julius Meinl kávé kapható. A Dunapark kávéház menüjén kizárólag a márka két fajtájából – 100 százalékos arabicából vagy egy enyhébb keverékből – főzött kávé szerepel. „A mi kávéházunk 1937-ben épült, ami önmagában sokat jelent – mondta Ekler Viktor, a Dunapark kávéház üzletvezetője az Üzletrésznek. – Nagyon sok értelmiségi a törzsvendégünk, akik célzottan azért minket választanak, mert itt az a bizonyos régi kávéházi hangulat uralkodik.” Hozzátette, a világköltészet napján ő személy szerint a helyben születő soroknak örülne a legjobban, de természetesen egy kétsoros idézetet is el fognak fogadni – feltéve, hogy a vendég megteszi azt a minimális erőfeszítést, hogy helyben írja le. Amihez a felszolgálók kis kártyákat fognak osztogatni.

Ekler Viktor nem kiugróan nagy forgalomra számít, szerinte a kezdeményezésnek inkább hosszú távon lehet hatása, építi a márkát és növeli a bizalmat. Az eseményt meghirdették a Facebook oldalukon, és a felszolgálók is mindenkit tájékoztatnak, aki március 21-én belép a Dunaparkba. „Sokan tudnak róla, már érdeklődtek is, de azért a legtöbb vendégünknek meglepetés lesz – magyarázta. – Nagyszerűnek tartom, hogy van egy különleges ötlet, amely kizökkent a hétköznapokból: egyszer az évben pénz helyett verssorokkal lehet fizetni.”