Már ma eldőlhet Tarsoly Csaba sorsa

Tarsoly Csaba a Győri ETO FC elnöke beszél elnök-vezérigazgató Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS sajtótájékoztató sportvezető SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Győr, 2013. augusztus 11.
Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC elnöke, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója sa
Győr, 2013. augusztus 11. Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC elnöke, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón beszél a Bajnokok Ligája-címvédő német Bayern München és a magyar bajnok Győri ETO FC labdarúgócsapata barátságos mérkőzése előtt a győri ETO Parkban 2013. augusztus 11-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Még ma dönthet a nyomozati bíró Tarsoly Csaba és két, szintén csütörtök este őrizetbe vett társa előzetes letartóztatásáról. A Quaestor vezetőit csalással gyanúsítják, és az ügyészség igyekszik minden ingó- és ingatlan vagyonukat zároltatni.
Vágólapra másolva!

Várhatóan jóval a 72 órás törvényi határidő előtt, még ma dönthet a nyomozati bíró arról, hogy helyt ad-e a Fővárosi Főügyészség indítványának, és előzetes letartóztatásba helyezi-e a Quaestor-botrány eddigi három gyanúsítottját, köztük a cégbirodalom vezérét, Tarsoly Csabát.

Előzetesbe tennék őket

A nyomozó hatóság kezdeményezte az üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmény miatt csütörtökön este gyanúsítottként kihallgatott, majd még az éjjel őrizetbe vett három személy előzetes letartóztatását - tudatta kötzleményében a Fővárosi Főügyészség.

Tarsoly Csaba és társai még ma előzetesbe kerülhetnek Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Emlékeztettek: a Magyar Nemzeti Bank március 10-én tett feljelentést a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél végzett vizsgálata során tapasztalt szabálytalanságok miatt. Ez alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda már másnap nyomozást rendelt el.

Igyekeznek mindent zárolni

A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelet alá vonta, a nyomozás során pedig együttműködtek a Magyar Nemzeti Bank munkatársaival is. A csütörtöki akció során a gyanúsítottak a gyanúsítással szemben panasszal éltek, a panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja el.

A Quaerstor-ügyben ugyanúgy igyekeznek zárolni illetve lefoglalni a gyanúsítottak vagyonát az okozott kár megtérítésére, mint a Buda-Cash-ügynél, ahol a becsült 62 milliárdnyi kárértéknél nagyobb, 68 milliárd forintnyi értékben biztosítottak ingatlant, üzletrészt, bankszámlát, ingóságot és készpénzt.

Orbán hiányolta a bilincset

A csütörtök esti rendőrségi akció előtt mindössze néhány órával Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón azt hiányolta, hogy "még nem kattant a bilincs" a Quaestor-botrány felelőseinek csuklóján.

Lázár János miniszter is hányolta a bilincset, a letartóztatásokat Fotó: Bielik István - Origo

Orbán Viktor is csodálkozik, hogy még mindig nem csattant bilincs csaló brókerek csuklóján - legalábbis ezt mondta Lázár János, aki arról is beszélt: teljesen megbízik a rendőrség és az ügyészség munkájában, hiszen lépéseik nagymértékben lehetővé tették a kárenyhítést.

Sok a kérdőjel, furcsa részlet

Tarsolyék előállítására két-három hetet kellett várni az események kibontakozásától. Egyébként is furcsa a Quaestor-ügy - derül ki az Origo összeállításából. Se öncsőd a kötvénykibocsátónál, se felszámolás a brókerháznál. A Quaestor-birodalom még működik, miközben a kötvényesek hiába várnak a pénzükre.

Mintha az egész mögött reorganizációs tanácsadók által megvezetett naiv üzletemberek állnának, akikhez semmi köze a kormányzatnak. A külügy is csak spórolásból tartotta a cégnél a pénzét, és a szerencsének köszönhetik, hogy időben léptek, és még a bedőlés előtt visszaszerezték a pénzüket.