Ön is ennyire tunya életmódot folytat?

munkahelyi stressz
Vágólapra másolva!
Minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban mégis csak a felük sportol hetente legalább egyszer - derül ki a Profession felméréséből.
Vágólapra másolva!

A Profession 3000 internetező bevonásával vizsgálta, hogy egy átlagos munkanap végeztével milyen gyakran fordítanak időt testmozgásra a munkavállalók, és mely demográfiai adatok befolyásolják a sportolás rendszerességét, illetve típusait.

Korábban írtunk róla, hogy a nemzetközi trendek már az irodai környezetben is az ülőmunka minimalizálása felé mutatnak, így rendre növekszik az álló munkaállomások, valamit az állva tartott meetingek népszerűsége is. Itthoz azonban - amint ez a mostani felmérésből is kiderül - egyelőre mindez a jövő zenéje.

Csak a felük sportol hetente

Az eredmény szerint hiába szenved minden ötödik munkavállaló mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak 50 százalékuk sportol hetente. A leggyakrabban a saját tulajdonú céggel rendelkezők, illetve a 29 év alattiak végeznek testmozgást, és csak kevés olyan vállalat van, ahol mozgásra ösztönzik a munkavállalókat.

A stressz ugyan rengeteg kalóriát éget, de a testmozgást nem helyettesíti Forrás: PhotoAlto/Téo Lannié

A fővárosban többen

Lakóhelyüket tekintve a fővárosiak vezetnek a mozgásban: a sportoló budapesti lakosok aránya több mint 5%-kal meghaladja a vidéki városokban élőkét. Szembetűnő, hogy az átlaggal összehasonlítva a 18-29 éves korosztály körében jóval népszerűbb a testmozgás, hiszen a felmérés szerint minden második fiatal felnőtt edz vagy fut.

A cégeket nem nagyon érdekli

A válaszadóknak mindössze tizede számolt be valamilyen munkahelyi, mozgást ösztönző rendszerről. Leginkább a nagyobb méretű, 100 főnél több alkalmazottal rendelkező cégek támogatják célzottan a sportolást leggyakrabban SZÉP-kártyával illetve edzőtermi bérlettel.

Meg is van az eredménye

A mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodások listáját az elhízás, a magas vérnyomás és a gerincproblémák vezetik. Sokan nyilatkoztak úgy, hogy a fárasztó munkanap végeztével már nincs energiájuk edzeni, azonban az egészségtelen táplálkozás és a mozgás hiánya a dolgozók irodai teljesítményét is jelentősen befolyásolja - figyelmeztet a Profession elemzése.