A Facebooktól lopkod az Uber

Uber taxi közlekedés közösségi közlekedés
Senki nem toboroz olyan agresszívan a térségben, mint az Uber
Vágólapra másolva!
Veteránnak számító biztonsági igazgatót igazolt a Facebooktól a világ pillanatnyilag talán leghíresebb startupja, a közösségi autózásban óriásira növő Uber.
Vágólapra másolva!

Ők az öböl HR-hiénái

A tehetségekre kiéhezett Szilícium-völgyben az olyan Góliátoknak, mint a Google, a Twitter vagy a Facebook már kézzel fogható valóság, hogy az elszánt Dávidok – a Pinteresttől az Airbnbn át a Dropboxig – fürgén és minden aggály nélkül lenyúlják tőlük az agytrösztöket. De egyikük sem annyira agresszív a toborzásban, mint az Uber.

Míg a közösségi szolgáltatásnál eddig nem is létezett a biztonsági igazgató mint pozíció, most felvették rá azt a 46 éves, a szakmában nagyon régi motorosnak számító Joe Sullivant, aki a Facebook 11 évének több mint felében volt hűséges a közösségi oldalhoz. Az Uber eddig sem volt szívbajos, ha nagyszerű munkaerőt kellett lenyúlni: Travis VanderZanden, akit tavaly vettek fel, a legnagyobb riválisuktól, a Lyfttől igazolt át, stratégiai igazgatóként pedig egy ismert politikai stratéga gazdagítja a csapatot.

Senki nem toboroz olyan agresszívan a térségben, mint az Uber Forrás: AFP/Quique Garcia

Korántsem csak virtuális kérdés

Az Ubernél top prioritási kérdés a biztonság, és nem csak azért, mert februárban meghackelték a rendszerüket, így potenciálisan 50 ezer sofőr személyiségi jogai sérülhettek volna, nevestül és rendszámtáblástul. A kiberbiztonság mellett rengeteg kérdést vet fel a fizikai is. Sok kifogás éri az Uber felvételi rendszerét, állítólag enyhén szólva könnyen lemondanak a jelöltjeik szigorú és részletes átvilágításáról, és attól sem lehetnek nagyon boldogok, hogy több utasuk panaszkodott testi, azon belül számos esetben szexuális támadásra.

Mostantól tehát Joe Sullivan alá tartozik a védettség, legyen szó adatokról, utasokról vagy sofőrökről. Travis Kalanick, az Uber egyik CEO-ja úgy nyilatkozott, a hagyományos biztonságtechnikát újra kell értelmezni mind az 55 ország mind a majdnem 300 városában, a napi több millió fuvar során. Azt már korábban bejelentették, hogy fejlesztéseikben a biometrikus azonosítás és az eddiginél sokkal precízebb sofőrszűrés prioritást kapott.

Sullivan a Facebook előtt négy éven át foglalkozott a biztonsággal az eBaynél, illetve még korábban szövetségi ügyészként feketekalaposokat igyekezett elkapni Kaliforniában. A Facebook egyik szóvivője értékelte az ott végzett munkáját, kiemelte, hogy a közösség milyen sokat köszönhet neki, és a lehető legjobbakat kívánta neki az új munkakörben.