Százmilliárdos mozgástér van a költségvetésben

2015.04.23. 11:23

A Költségvetési Tanács elnöke szerint az adóoldalon 100-120 milliárd forint körüli mozgástér van a költségvetésben. Kovács Árpád szerint az idei gazdasági növekedés 2,5-3,5 százalék közötti lehet.

Szerinte sokat jelentett a gazdaság fehéredése, aminek a folytatódását várják. Kovács Árpád az M1-en arról is beszélt, hogy az építőipar és az autóipar, valamint a mezőgazdaság teljesítménye is jó, ez a belső pálya várhatóan kitart az év egészében.

Az első negyedéves adatok biztató gazdasági növekedést valószínűsítenek, ami 2,5-3,5 százalék közötti is lehet, bár sokan visszaesésre számítottak az első három hónapban. Ez igen jó szám európai összehasonlításban, bár az európai konjunkturális helyzet is javul, mondta a KT elnöke.

Bíznak a fogyasztókban

A jövedelem helyett a fogyasztás adóztatását felvető kérdésre Kovács Árpád elmondta: a fogyasztás 2 százalék körüli növekedésére számít a közgazdász szakma 2015-ben és remélhetőleg 2016-ban is. Ebben szerepet játszik a KT elnöke szerint, hogy a gazdasági válság miatt sokan visszafogták a fogyasztásukat, elhalasztották a vásárlásokat, másrészről fontosak az építkezések is, amiket az uniós gazdasági programok is segítenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK