Összezuhant a Twitter

twitter
Vágólapra másolva!
Közel 20 százalékot zuhantak a keddi kereskedés során a Twitter részvényei, miután idő előtt kiszivárogtak az így is csalódást keltő negyedéves eredmények. 
Vágólapra másolva!

Idő előtt kiszivárgó eredmények

A kedd esti piaczárás után kellett volna megjelennie a Twitter gyorsjelentésének, de a Selerity Corp. jóvoltából már a zárás előtt egy órával kiszivárgott néhány fontos adat (nyilván a Twitteren), köztük a gyenge bevételi számok is. A szivárogtató azzal védekezett, hogy bizonyos közösségi oldalakon talált rá idő előtt az információkra, így könnyen lehet, hogy a Nasdaq információs rendszerének valamilyen hibája is közrejátszhatott.

A Selerity Corp. által közölt idő előtti Twitter gyorsjelentés adatok Forrás: Selerity Corp. Twitter oldala

Mindenesetre a korábban megjelenő hírekre a Twitter részvények kereskedését felfüggesztették, majd még a zárás előtt megjelenő gyorsjelentés után visszaállították a kereskedést a maradék 15 percre. Ekkor jött a hidegzuhany, hisz egyből beöntötték a papírokat, 20 százalékos zuhanást okozva.

Nézzük a tényeket!

Az elemzői várakozásoktól elmaradó bevételről adott számot a Twitter ez előző negyedév kapcsán (tény: 436 millió dollár, várt: 457 millió dollár), bár az is igaz, hogy ez még így is 74 százalékkal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti. Hirdetési bevételek terén élénkülést látni, hisz 72 százalékos növekedéssel már 388 millió dolláros árbevételt tudott elérni a cég, aminek közel 90 százaléka mobil hirdetésekből adódott.

Ami a nettó eredményt illeti, a vállalatnak továbbra sem sikerült nyereséget kimutatni, hisz most is 162 millió dolláros mínusszal tudta zárni a január-márciusi időszakot, ez pedig 25 centes egy részvényre jutó veszteségnek felel meg. Viszont a tisztított EPS soron 7 centes profit áll, ami 3 centtel haladta meg a prognózist.

Nincs igazi dinamizmus felhasználói oldalról

Az elmúlt negyedévben 302 millió olyan Twitter felhasználó volt, aki havonta legalább egyszer használta a felületet, ez pedig 18 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A Twitter felületet havonta legalább egyszer használó felhasználók számának alakulása negyedévről negyedévre (millió fő) Forrás: Twitter

Csalódást keltő menedzsment tervek

Az aktuális negyedévre 470-485 millió dolláros bevételt vár a Twitter menedzsmentje, ami messze elmarad az elemzői várakozások 538 millió dolláros átlagától. De a teljes üzleti évre adott 2,17-2,27 milliárd dolláros árbevétel prognózis is alatta van a piac által várt 2,37 milliárd dolláros szintnek.

Dick Costolo, a Twitter vezére egyre nehezebb helyzetben van Forrás: Getty Images

A cég azt is bejelentette, hogy megvásárolja a TellApart nevű céget (júniusban záródhat a tranzakció), amiben ráadásul tulajdonos a Twitter vezére is. Ezentúl partneri együttműködést alakítanak ki a Google által működtetett DoubleClick hirdetési platformmal, hogy még inkább erősítsék marketing tevékenységüket.

Összességében érdekes kérdésként merül fel, hogy vajon mikor szakad el a cérna a befektetők részéről abbéli csalódottságuk okán, hogy a menedzsment nem képes pénzre váltani a közösségi médiában rejlő lehetőségeket.

Mit mutat a grafikon?

A zárás utáni kereskedésben is 1,6 százalékos mínuszban álltak a papírok, így érdekes lesz nézni a szerda délutáni kereskedést is. Idén ősszel lesz két éve, hogy a Twitter debütált a tőzsdén, de az igazi nagy alakítás elmaradt még, ha csak azt nem vesszük, hogy tőzsdei bevezetés utáni egy-két hónapban közel duplázódott az árfolyam. Azóta viszont nincs érdemi teljesítmény, ráadásul fundamentális oldalról sincs igazi áttörés. Így könnyen elképzelhető, hogy a következő időszakban újra meg kell barátkozni a 30-40 dollár közötti árfolyamokkal. Jelentősebb támaszok 39-40, illetve 35 dollár környékén húzódnak. A tegnap esti bezuhanás pedig az elmúlt három hónap emelkedését törölte el, ami egyáltalán nem jó jel.

Twitter napos árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu