Újabb bűnszervezeten kattant a bilincs

2015.05.04. 10:54

Egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó bűnszervezetre csapott le az adóhatóság. Négy megyében, negyven helyszínen fogták el a gyanúsítottakat, 8 embert őrizetbe is vettek.

A gyanú szerint félmilliárd forinttal károsították meg a költségvetést annak a vagyonőri és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégláncolatnak az irányítói, segítői, akikre a napokban csaptak le a pénzügyi nyomozók valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársai.

Kuperczkó Adrienn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense az mondta, a tizenkét baranyai társaságból álló láncolat elején három őrzővédő cég szabályos szerződések alapján vállalta el a munkákat, amelyeket azonban nem saját alkalmazottakkal, hanem erre a célra alapított őrzővédő és munkaerő-kölcsönző cégek közreműködésével végeztettek el. Ezen alvállalkozó cégeket és a bankszámláikat félévente lecserélték.

Adót nem fizettek

A gazdasági társaságok a bevételeiket bevallották ugyan, de adózni nem akartak. Az adó mértékét munkaerő-közvetítésről szóló fiktív szerződésekkel csökkentették, járulékot nem fizettek. Az így szerzett haszon egy részét nettó munkabérként az alkalmazottak kapták, a másik részét készpénzben felvették, és a bűnszervezet tagjai, illetve az alvállalkozó cégek vezetői között szétosztották.

A cég adót nem akart fizetniFotó: Bielik István - OrigoA sajtóreferens közölte, hogy az "adóminimalizáló szervezet" tagjaira több hónapos előkészítő munka eredményeként 4 megyében 40 helyszínen csaptak le pénzügyi nyomozók, pénzügyőrök, adórevizorok, informatikus szakemberek és a Terrorelhárítási Központ munkatársai.

Akár 20 évet is kaphatnak

Az akcióban mintegy 300 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, vagyontárgyakat, üzletrészeket, s "befagyasztottak" huszonegy bankszámlát. Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult eljárás, amelynek során tizennégy embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük nyolcat őrizetbe vettek, később öten előzetes letartóztatásba kerültek.

Ha a gyanúsítottak bűnössége bebizonyosodik, akkor a büntetésük - tekintettel a bűnszervezetben való elkövetésre - akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.