Nem okozott meglepetést az amerikai NFP adat

NFP és munkanélküliség USA
Az NFP és munkanélküliségi ráta alakulása az USA-ban (bal tengely: munkanélküliségi ráta, jobb tengely: NFP)
Vágólapra másolva!
A várt 228 ezerrel szemben 223 ezer új munkahely jött létre az amerikai gazdaság áprilisban a péntek délután közzétett adatok alapján. A munkanélküliségi ráta 5,4 százalékra csökkent az előző havi 5,5 százalékról. A dollár erősödik.
Vágólapra másolva!

A vártnál csak egy picivel lett gyengébb a márciusi Non-Farm Payroll (NFP) átfogó munkaerőpiaci adat (tény: 223 ezer fő, várt: 228 ezer fő), így most nem kell olyan kiábrándultságra számítani, mint előző hónapban, amikor is messze elmaradt a márciusi tényadat a várakozásoktól. Ugyanakkor a márciusi brutálisan gyenge adatot még lejjebb módosították, az eredetileg közzétett 126 ezer helyett csak 85 ezer új munkahely képződött a mezőgazdaságon kívül.

A munkanélküliségi ráta 5,4 százalékra csökkent az előző havi 5,5 százalékról.

Az NFP és munkanélküliségi ráta alakulása az USA-ban (bal tengely: munkanélküliségi ráta, jobb tengely: NFP) Forrás: US Bureau of Labor Statistics

A határidős amerikai tőzsdeindexek a közzétett adatok hatására kilőttek, és már 1 százalékos pluszban állnak a tényleges tengerentúli tőzsdenyitás előtt fél órával. De az európai börzék is kitesznek magukért, a DAX-index már 1,5 százalékos emelkedésben van a tegnapi záróértékéhez képest.

Miért fontosak ezek az adatok?

Az NFP és ADP adat mindig a meghatározó munkaerőpiaci adatok közé tartozik, pláne manapság, mivel a foglalkoztatottság változás a Fed számára is iránymutató lehet. Már a szerdai gyengébb ADP adat utáni csalódottság is jól mutatta, hogy kiemelt figyelmet szentel a piac ezen mutatóknak. Az amerikai jegybank legutóbbi jegyzőkönyvéből kiderült, hogy elhagyták a kamatemelés időpontjához köthető "kivárás” kifejezést, a kamatemelés időpontját pedig az inflációs és munkaerőpiaci adatok alakulásához kötötték.

Erősödik a dollár

A közzétett adatok hatására durván beerősödött a dollár, az EURUSD jegyzése 1,1290-ről egészen 1,1180-ig zuhant be, de azóta hirtelen fordulat következett be, és már 1,1250-nél jár újra az árfolyam.

EURUSD 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com