Deflációba kerültek a britek

Brit parlament és a Big Ben
Brit parlament és a Big Ben
Vágólapra másolva!
Deflációba csúszott a brit gazdaság is, amire több mint fél évszazada nem volt példa. Az éves inflációs mutató -0,1 százalék lett áprilisban.
Vágólapra másolva!

Bár számítottak rá, mégis meglepetést okozott a brit fogyasztói árindex áprilisi értéke. A statisztikák szerint éves alapon 0,1 százalékkal kerültek lejjebb az árak, melyre az 1989 óta vezetett hivatalos kimutatások szerint még nem volt példa. Ugyanakkor a brit központi statisztikai hivatalnak rendelkezésre állnak becsléseken alapuló adatok is, mely szerint utoljára 1960-ban mértek utoljára deflációt a szigetországban - írja a Telegraph.

Februárban és márciusban nulla százalékon állt a fogyasztói árindex, és áprilisra is ezt várta a piac.

A brit infláció alakulása 1950 óta Forrás: The Telegraph


Mark Carney, a Bank of England elnöke szerint a deflációs jelenség csak átmeneti lesz, és nem kell attól tartani, hogy olyan folyamatok ismétlődjenek meg, mint Japánban. Múlt héten Carney azt nyilatkozta, hogy év végére újra 1 százalék fölött lehet az infláció. Mindenesetre az újra éledező brit kamatemelési várakozások egy időre megint a polcra kerülhetnek.

A brit font ennek megfelelően gyengüléssel reagált a hírekre, folytatva az elmúlt napokban látott lemorzsolódását az 1,5815-ös csúcstól. Jelenleg már az 1,55-ös szintet támadja a kábel.

GBPUSD órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com