Energiacégeket vesz a magyar állam

Lázár János sajtótájékoztatója - Kormányinfo 10
Lázár Jánosnak messze még a kormányfői szék
Vágólapra másolva!
A magyar kormány és az RWE csütörtökön szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy az MFB megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-t, és az RWE értékesíti a hazai villamosenergia-elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek. 
Vágólapra másolva!

A szándéknyilatkozat aláírása és az ezt követő folyamatok egyben azt is jelentik, hogy megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai lábának kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt.

A dokumentumot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint többek között Martin Herrmann, az RWE-East ügyvezetésének elnöke és Marie-Theres Thiell, az RWE Hungária ügyvezetésének elnöke látták el kézjegyükkel. Forrás: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által aláírt megállapodás az alábbi elemeket tartalmazza:

  • Az MFB 2016 januárjáig meg kívánja szerezni az Elmű és az Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletág 100 százalékát.
  • Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2017. január 1-jéig két lépcsőben megvásárolná az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ezzel a főváros és az észak-magyarországi régió egyetemes áramszolgáltatói területén az ügyfélszolgálati tevékenységet biztosító társaság 100 százalékban a nemzeti közműszolgáltató irányítása alá kerül.
  • Az RWE eladja a hazai villamosenergia-elosztói társaságai, az Elmű Hálózati Elosztó Kft. és az Émász Hálózati Kft. 49 százalékos tulajdonrészét közvetlenül az MFB-nek.
  • Az MVM Magyar Villamos Művek a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a Mátrai Erőművet üzemeltető társaságban, és szoros együttműködést alakíthat ki az RWE-vel az észak-magyarországi lignitvagyon hosszú távú kiaknázását szolgáló erőművi és bányászati fejlesztések érdekében.

Nincs még konkrét ár

A Miniszterelnökség közleménye szerint a tervezett akvizíciókkal az állam pénzügyileg eredményes, jól szervezett, hatékony vállalatokban növelheti befolyását. A felek megállapodtak abban, hogy szerződéses árról és a konkrét ügylet(ek)ről a szándéknyilatkozat aláírását követően indulhatnak meg az egyeztetések.

A kormány és az RWE szándéka, hogy a jövőben külön stratégiai megállapodást is kötnek egymással, amely pozitív hatással lehet egyebek mellett a hazai energiapiac és közműszektor IT fejlesztéseire, a különböző intelligens hálózati megoldások kialakítására, valamint az innovatív energetikai technológiák és megoldások megvalósítására – derült ki a közleményből.

Tovább növekszik az állami szerepvállalás

A kormány továbbra is elkötelezett és folytatja annak az átfogó stratégiának a végrehajtását, amelynek célja az állam energetikai ágazatban történő szerepvállalásának növelése, a hazai ellátásbiztonság további erősítése, az olcsó energiához való hozzáférés biztosítása, végső soron pedig a magyar emberek boldogulásának és a magyar vállalkozások versenyképességének elősegítése - áll a közleményben.

A szándéknyilatkozat aláírása lehetőséget teremt arra, hogy

2016-tól a ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. működése az áramszolgáltatásra is kiterjedjen.

Ennek köszönhetően lehetővé válik a különböző közműszolgáltatási tevékenységek egységesítése, központosítása a nemzeti közműszolgáltatáson belül. A földgáz-, az áram-, majd a későbbiekben a távhőszolgáltatás összehangolásával az állam jelentős költségeket takaríthat meg, amelyet a rezsicsökkentés folytatására tud fordítani - hangsúlyozzák.

A nyereséges Mátrai Erőműben történő állami részesedés növelése szintén stratégiai jelentőségű lépés lehet. A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb erőműve, amely a hazai villamosenergia-termelés 15 százalékát biztosítja.

A Mátrai Erőmű fejlesztésével a villamosenergia-termelés növelhető, a hazai ellátásbiztonság tovább erősödhet, Paks II megépítését követően Magyarország villamosenergia-exportőrré válhat

- derül ki szintén a közleményből.

Kilőtt az Elmü és Émász

Csütörtök délután már szivárogtak ki hírek a magyar sajtóban, ennek hatására felfelé vették az irányt az Elmü és Émász részvények. A bejelentések pedig megerősítették a mozgást, ennek is köszönhető, hogy az Elmü papírok közel 6,5 százalékkal lőttek ki 19 800 forintos záróárfolyamot produkálva, míg az Émász részvények 5,5 százalékos menetelés végén 19 780 forinton zárták a kereskedést.

Mivel a tranzakció keretében az RWE és az EnBW egyetlen Elmű vagy Émász részvénytől sem válik meg, a kivásárlással/vételi ajánlattal kapcsolatos várakozások eltűnhetnek a piacról. A veszteséges üzletágak leválasztása viszont jelentős javulást eredményezhet a két társaság pénzügyi és működési helyzetében - írja reggeli hírlevelében az Equilor.