A startupok szemében a döntéshozók dinoszauruszok

Brain Bar Budapest Design Terminál innováció
Vágólapra másolva!
Az innováció napjaink egyik legdivatosabb kifejezése, de mit értünk rajta pontosan? Új technológiát, tudományos eredményeket, politikai fejlődést? Gondolatébresztő filozófiai felszólalás, heves vita és provokatív állítások, ezzel foglalható össze a Brain Bar Budapest fesztivál Döntéshozók versus vállalkozók című szekciója.
Vágólapra másolva!

Politikai innováció is kell

Vladimír Šucha, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának főigazgatója szerint az innováció ma már egy divatos kifejezés, buzzword, amely elvesztette eredeti jelentését és funkcióját. Többnyire technológiai vagy tudományos innovációkat értünk rajta, pedig nem ennyiről szól. „Az innovációra úgy kell nézni, mint egy komplex rendszerre, egy hálóra. Elvontabb szinten kell gondolkodni, és olyan problémákat is figyelembe venni, mint az országok közötti szakadékok, a szegénység és az éhezés. Politikai innovációkra van szükség” - mondta.

Brain Bar Budapest Design Terminál innováció Forrás: Design Terminál

Az innovációnak Šucha szerint három összetevője van: a technológia, az oktatás és a tudományos kutatás. Ma a technológiai fejlődés határozza meg a társadalom változásait, így a tudományos kutatás és az oktatás területén is paradigmaváltás megy végbe. A kutatóintézetek és egyetemek többé nem sajátíthatják ki a tudományos kutatást, mert egyre több civil rendelkezik a szükséges erőforrásokkal. A jövőben az úgynevezett civil tudomány, angolul ciziten science lesz az innováció egyik alappillére. Ezek a változások mind arra utalnak, hogy meg kell változtatnunk azt, ahogy az innovációról gondolkodunk.

Milyenek a haszontalan fejlesztések?

Šucha beszédét Kádas Péter, a startupokat támogató Traction Tribe ügyvezetője igyekezett árnyalni egy vita keretében. "A mai világ felgyorsult, főleg az innovációk világa, a döntéshozók pedig nem a gyorsaságukról híresek" - mondta. Kádas legprovokatívabb kijelentésében a dinoszaurokhoz hasonlította a döntéshozókat, majd feltette a kérdést, hogy hol is vannak ma a dinoszauruszok. Szerinte a kormányzati döntéshozók szemében csak egy hívószó az innováció. Arról is beszélt, hogy azoknak az innovációknak nincs értelmük, amelyek nem hasznosak a gazdaságnak, és nem teremtenek munkahelyeket. Mivel megígérte a szervezőknek, hogy nem fog káromkodni, ezeket visszafogottan csak totálisan haszontalan innovációknak nevezte.

Balól jobbra: Kádas Péter és Vladimír Šucha vitázik, Wojciech Przybylski moderál. Forrás: Design Terminál

Šucha ennél a pontnál megjegyezte, hogy a geo-blocking is nehezíti a vállalkozók boldogulását a nemzetközi piacon. Ez azt jelenti, hogy egy szolgáltatást csak bizonyos földrajzi helyen lévő személyek érhetnek el (IP-cím alapján). A megoldást egyetlen digitális piac létrehozásában látja, ami most még elképzelhetetlennek tűnik, de lépett már meg ilyesmit az emberiség. Az Európai Unió Nyitott Égbolt politikáját hozta fel, amelynek értelmében az EU bármely két repülőtere között egy harmadik EU-ország légi szállítója is indíthat járatokat. Kádas szerint is akadály a piac felosztottsága, de pillanatnyilag a tőkehiányt tartja a vállalkozók legfőbb problémájának. Úgy gondolja, hogy a döntéshozóknak támogatniuk kell a helyi innovátorokat, mert különben elmennek máshova, az adott ország vagy régió rosszul jár.