Az osztrákok költötték a legtöbb pénzt nálunk

Vágólapra másolva!
Az osztrák látogatók költötték a legtöbbet, 41 milliárd forintot Magyarországon idén az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

Fej-fej mellett az amerikaiak és a románok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítéséből kiderül: az osztrákokat a szlovákok követték 29 milliárd forinttal, majd a németek (25 milliárd forint), az Egyesült Államokból érkezők (22 milliárd forint) és a románok (21 milliárd forint) következnek. A külföldiek az első három hónapban a tavalyinál 11 százalékkal többet, 288 milliárd forintot költöttek Magyarországon.

A Hortobágyi Nemzeti Park egyik látványossága a szürke darvak repülése Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Többet költöttek, mint tavaly

Az egy napra az országba látogató külföldiek kiadása 86 milliárd forintot tett ki, ami 5,9 százalékkal haladja meg az előző év azonos negyedévében mértet. A növekedést a KSH szerint szinte teljes mértékben a szabadidős turisták kiadásainak bővülése adta: az egy évvel korábbihoz képest 63 százalékkal többet költöttek az egynapos utazásokon résztvevők, aminek jelentős része gyógyászati és egészségmegőrzési célú kezelésekhez, valamint rokonlátogatásokhoz kapcsolódott.

Népszerűek a magyar fogorvosok a külföldi páciensek körében Forrás: Thinkstock

Legtöbben egy napra érkeznek

A több napra Magyarországra látogatók 2015 első negyedévében 14 százalékkal költöttek többet, mint egy évvel korábban. A 203 milliárd forintnyi bevétel 90 százalékát (183 milliárd forint) a turisztikai motivációval érkezők költése adta - írja a KSH.

A Budai vár látképe a Mátyás templom tornyából Fotó: Polyak Attila - Origo

A statisztikai hivatal adataiból az is kiderül, hogy az idei első negyedévben a tavalyinál 7,4 százalékkal több, 9,4 millió alkalommal látogattak külföldiek Magyarországra. Az egy napra látogatók (6,9 millió fő) 5,2 százalékkal érkeztek többen, mint 2014 első három hónapjában. A több napra érkezők száma 14 százalékkal, 2,5 millióra emelkedett. A turisztikai célú utazások 21 százalékkal bővültek, a nem turisztikai utak száma összességében nem változott - derül ki a statisztikai hivatal adataiból.

Az egy napra látogatók 36 százaléka átutazó, további 29 százalékuk vásárlási céllal érkezett, és 24 százalék a turisztikai célú utazók aránya - írja a KSH.