Lesz kamatemelés, de nem kell aggódni miatta

Janet Yellen, FED gyűlés
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank továbbra sem változtatott irányadó kamatrátáján a FED szerda este befejeződött két napos ülésén, így az továbbra is a 0-0,25 százalékos sávban marad. Előrejelzésük szerint a gazdaság az eddigieknél lassabban növekedhet, a munkaerőpiac erős, valamint a jegybankárok többsége már idén kamatot emelne.
Vágólapra másolva!

Mérsékeltebb gazdasági növekedés lehet

Ahogy az várható volt az eddigi jegybanki kommunikáció alapján, nem nyúlt a kamatokhoz a FED. A döntéshozók szerint a gazdasági kilátásokkal és a munkaerőpiaccal kapcsolatos folyamatok kiegyensúlyozottak, fontos kockázatokat nem látni.

A korábbi előrejelzésekhez képest idén alacsonyabb lehet a GDP növekedésének mértéke,

jelenleg 1,8-2 százalék közötti bővülést prognosztizál a FED, ami jelentős módosításnak tűnik az eddigi 2,3-2,7 százalékos becsléshez képest.

Ezek miatt lassabban emelkedő kamatpályával kalkulálnak az amerikai jegybankárok, azaz nem érdemes dinamikus kamatemelésekkel számolni. A FED döntéshozóinak túlnyomó többsége már idén kamatot emelne, csak ketten voltak azok, akik inkább jövőre tolnák ezt ki.

A 2015 végére vonatkozó kamatbecslések mediánja most 0,625 százalékon áll, mely szerint idén két kamatemeléssel lehet számolni

(még négy FED-ülés lesz idén: július, szeptember, október és december).

Nem kell aggódni

A FED-ülés után Janet Yellen elnök sajtótájékoztatót tartott, melyen elmondta, hogy a piac túl nagy jelentőséget tulajdonít az első kamatemelés időpontjának, holott felesleges ennyire aggódni, a monetáris politika továbbra is támogató lesz. Véleménye szerint sokkal inkább a kamatpálya alakulása számít, nem pedig a döntés időzítése, éppen ezért a jegybank igyekszik nagyon transzparensen kommunikálni, oly módon, hogy a piacot ne érje meglepetésként majd a döntés.

Ha beindul a szigorítási ciklus, akkor sem kell folyamatos emelésekkel kalkulálni

- emelte ki Yellen.

Felesleges párhuzamokat keresni a 2004-2006 közötti kamatemelési ciklussal. Ha például 100 bázispontnyi szigorítást terveznek egy év alatt meglépni, még nem biztos, hogy az meg is fog történni olyan formában.

A gazdaságból beérkező adatok fogják eldönteni, hogy milyen kamatemelési ciklus fog bekövetkezni. A FED-elnök ugyanakkor úgy látja, hogy a következő időszakban már lehetnek olyan gazdasági folyamatok, amelyek szükségessé teszik a monetáris szigorítást.

A piacok jól fogadták a FED-ülés utáni kommentárokat, megörülve annak, hogy a jövőbeli kamatpálya kevésbé lesz meredek. A dollár is gyengüléssel reagált a hírekre.