Az Európai Központi Bank hétfőn megemelte a sürgősségi likviditási támogatásból igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára, hat napon belül már harmadszor - mondta el egy banki forrás a Reuters hírügynökségnek.

Az idézett forrás a megemelt összeg nagyágáról nem mondott semmit. Előzőleg az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagjai telekonferenciát tartottak. 

Athéni bank - pénz állt a házhozForrás: Thanassis Stavrakis/AP

Eddig ennyi

Pénteken 1,8 milliárd euróval 85,9 milliárd euróra emelték a keretösszeget a szerdai 1,1 milliárd euró után, miközben a múlt héten a görög betétkivonás nagysága mintegy 4,2 milliárd euró volt.
Az EKB a sürgősségi likviditási támogatás (Emergency Liquidity Assistance - ELA) révén tartja fenn a görög bankok fizetőképességét.

Optimista hangulat

A görög adósságkérdés megoldásának reményére erősödéssel kezdtek hétfőn a vezető európai tőzsdék. A kereskedés első két órájának végén a kezdeti nyereség tovább nőtt, 11 órakor a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, a FTSE-100 index 1,14 százalék, Frankfurtban a DAX30 2,96 százalék, Párizsban a CAC40 pedig 2,93 százalék pluszban állt.