Soha nem volt még ilyen olcsó a diákhitel

Légy képben, Olcsóbb lesz a diákhitel, csökken a kamata a második félévben
Vágólapra másolva!
Történelmi mélypontra csökken a diákhitel kamata: a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 85 bázisponttal 4,9 százalékra, míg a Diákhitel2-é 6,15 százalék lesz júliustól december végéig. A kötött felhasználású Diákhitel2 ügyfelekre eső része marad 2 százalékon, a különbözetet az állam kamattámogatás formájában átvállalja.
Vágólapra másolva!

Tizennégy éves fennállása óta nem voltak ilyen kedvező feltételei a szabad felhasználású hitelformának, közölte a Diákhitel Központ. A kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetők.

Az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent a kamat, mondta Bugár Csaba. A vezérigazgató szerint az ország állapota és minősítése, valamint az MNB alapkamatának alakulása is segítette, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkenteni tudták a kamatokat.

Százmilliárdokat vettek fel Forrás: MTI/Soós Lajos

Az MFB-csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait a pénz- és tőkepiacról vonja be.

A társaság 2014 végéig összesen 278 milliárd forintot helyezett ki.

Az átlagos, egy főre jutó évi hitelösszeg mértéke 326 ezer forint, derült ki a cég éves jelentéséből.

2015 elején kiterjesztették a jogosultak körét és a jogosultsági időt: már 40 éves korig lehet felvenni a Diákhitelt, akár 11 félévre.

Több százezer ügyfél

Az elmúlt évben közel 17 milliárd forint hitelt nyújtottunk az ügyfeleinknek, közölte Lovas Attila üzleti vezérigazgató-helyettes. 360 ezer ügyfelünk volt az indulás óta – az ügyfélszám csökkent ugyan, de a Diákhitel2-t egyre többen veszik fel, mondta Lovas Attila.

Tavaly ősszel 9 ezer, tavasszal 2300 hiteligénylés érkezett a társasághoz. 143 ezer hitelfelvevő, az összes eddigi hitelfelvevő több mint a 30 százaléka már visszafizette a hitelét.

Nem változnak a felvehető összegek

A szabad felhasználású Diákhitel esetében továbbra is havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 esetében a maximum felvehető összeg az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Költséges történet a továbbtanulás

Az ma már nem újdonság, hogy a továbbtanulás egy költséges történet, mondta Hantosi Bálint, a TNS Hoffmann tanácsadója. A cég felméréséből kiderült, hogy

a középiskolásoknak gyakorlatilag nulla a pénzügyi ismeretük.

Az egyetemistáknál egy picit már más a kép, de a szülői támogatást még ők is elvárják, közölte a szakértő.

A pénzügyi ismeretekkel kapcsolatban Hantosi Bálint elmondta, hogy fontosnak fontos, de általánosságban alacsony a tájékozottság. Az alkalmi munkavégzés és az első bankszámlanyitás kedvezően hat a tájékozottságra. A szakértő szerint összességében „ez egy lesújtó állapot”.

Fontos a diploma

A fiatalok fontosnak tartják a diplomát: a középiskolásoknak főleg társadalmi motivációk miatt, míg az egyetemisták esetében már megjelenik, hogy a siker kulcsa a diploma, mondta Hantosi Bálint.

A középiskolások és egyetemisták egyformán fontosnak tartják a diplomát, de a diploma sikerhez hozzáadott értékét az egyetemisták nagyobbnak érzik, derült ki a felmérésből. A szegény családokból, mélyszegénységből érkezőknél a továbbtanulás lehetőség a kitörésre, míg a középosztály esetében a karrierlehetőség, a kiugrási lehetőség és a pénz a fő motiváció.