Vágólapra másolva!
Rugalmasan, a valódi érdekeket képviselve, a konfliktus megoldására törekszik az alternatív vitarendezési módszer. A munkaügyi rendezése azért is nagyon fontos, mert a felek ott egymásra vannak utalva, és közös érdek az együttműködés.
Vágólapra másolva!

Ki az a mediátor?

A munkaügyi mediáció Magyarországon még csak 10 éve van jelen, nyugaton már fél évszázada használják a módszert. A mediátor olyan külső szakember, aki a megfelelő kommunikációs stratégiával a megállapodás felé tereli a szembenállókat, de nem dönt helyettük. Próbálja újrateremteni a bizalmi légkört és helyreállítani a felek között a kommunikációt. Nem foglalkozik azzal, hogy sorra vegye a múlt kölcsönös sérelmeit, a jövőt állítja fókuszba. A két felet egyenrangúan kezeli, és egyiket sem irányítja vagy támogatja.

A mediáció nem nyilvános, gyorsabb és olcsóbb, mint a bírósági huzavona, és ha sikeres, mindenki jól jár a végén.

Erről a lehetőségről tartott előadást dr. Szilágyi András a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Mediációs és Jogi Koordinációs Osztályának elnöke – tudósított a HR Portál.

Olcsó, gyors, személyre szabott

Számoljunk egy példán keresztül: egy 5 millió forintról szóló per esetén csak az eljárási illeték 300 ezer forint körül mozog, ezt még terheli az ügyvédi díj, a szakértői költségek. A mediációs óradíj körülbelül 25 ezer forint, és

egy megállapodáshoz általában 4-5 alkalom szükséges. A munkaügyi perek viszont gyakran 2-3 évig is elhúzódhatnak.

A vesztes fél fizeti a perköltségeket, míg a mediációt közösen finanszírozzák a felek. Érdemes tudni, hogy már folyamatban lévő bírósági ügyben is lehet kérni közvetítői eljárást, és adott esetben ezzel rövidre zárni az ügyet. A megállapodást a bíróság jóváhagyja, ellenjegyzi, és attól kezdve a felekre nézve kötelezőek a benne foglaltak.

Munkaügyi viták

Két munkavállaló, valamint vezető és beosztott között lehet munkaügyi vita. A BKIK mediációs testülete az egyéni vitákat kezeli, a kollektív vitákban a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat az illetékes. Fontos a gyors és eredményes megoldás, mivel az elhúzódó és megoldatlan munkahelyi konfliktusok az eredményességre, a morálra, sőt a betegállományok számára is hatnak.

"Társaságon kívüli viták esetén mediátor segítségét leggyakrabban akkor kérik a vállalkozók, amikor hosszútávú együttműködésbe csúszik hiba, például szerződésbeli illetve kártérítési problémák esetén. Cégen belül viszont az üzletrészek eladása, illetve a vállalkozásból való kilépés okozza a legtöbb olyan nehézséget, amelyhez mediátor segítségét kérik" - mondta az Üzletrésznek dr. Szilágyi András.

Nem ismerik

A BKIK által 2014-ben elvégzett felmérés szerint az eljárás ismertségének hiánya miatt a cégek, közöttük főleg

a kkv-k még mindig nehezen engednek be egy harmadik felet a munkahelyi konfliktus kezelésébe,

holott elemi érdekük lenne a fent vázolt számszerűsíthető és azonnal jelentkező előnyök miatt – írja a HR Portál.