Foghatják a fejüket a leggazdagabbak

Bill Gates Microsoft
US billionaire Bill Gates, Microsoft co-founder and co-founder of Bill and Melinda Gates Foundation, speaks during during the live show "Le grand journal " on French private television channel "Canal Plus" in Paris on June 25, 2015. Gates is visiting France to take part in the annual Paris Solidays Festival, a three-day music festival held in solidarity with the fight against AIDS.AFP PHOTO / BERTRAND GUAY
Vágólapra másolva!
A hétfői tőzsdei zuhanórepülés a világ leggazdagabbjainak vagyonát sem kímélte, hatalmas összegeknek inthetett búcsút Bill Gates, Mark Zuckerberg és Warren Buffet is. Azonban vannak páran, akik még a brutális lejtmeneten is nyerni tudtak. 
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt tűnt el egy teljes magyar GDP

Mekkora vagyont tud elsöpörni a kínai piac egy nap alatt? Sokat: a világ négyszáz leggazdagabb embere összesen 124 milliárd dollárt (azaz Magyarország teljes éves GDP-jét) veszített hétfőn – írja a Business Insider.

Ahogy arról az Investor is beszámolt, a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak erőteljes negatív reakciókat váltottak ki a tőzsdéken, hétfőn óriási zuhanást lehetett látni nem csak a sanghaji, de a világ vezető részvénypiacain is. A Shanghai Composite index augusztus 18-26. között közel 25 százalékkal került lejjebb, csak hétfőn 8 százalékkal rogyott meg.

Kereskedők a kínai tőzsdén Forrás: AFP/Str

Az amerikai tőzsdeindexek hat egymást követő kereskedési napon keresztül veszítettek értékükből, csak ezt követően indultak meg felfelé az árak szerdán, de a keddi kereskedés is azt mutatta, hogy nem nyugtatta meg kellően a kereskedőket a kínai jegybank kamatvágása, és az sem, hogy csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, növelve a likviditást. Ennek hatására a Dow Jones index is visszanyerte hétfői veszteségeinek felét.

Az egymilliárd dolláros bukta

A hétfői meredek esés még a leggazdagabbakat is megtépázta:

24 milliárdos fejenként egymilliárd dollárral (mintegy 280 milliárd forint) lett 'szegényebb' egyetlen nap alatt.

Közülük is a fekete hétfő legnagyobb vesztese Ázsia leggazdagabb embere, Wang Jianlin, aki egymagában 3,6 milliárd dollárt veszített. A kínai csapás nem kímélte a nyugati gazdagokat sem: a Microsoft alapítója,

Bill Gates 3,2 milliárd dollárt bukott, az Amazon-vezér Jeff Bezos pedig 2,6 milliárd dollárnak intett búcsút.

Warren Buffet milliárdos befektető szintén 2,6 milliárd dollárral lett szegényebb, a Facebook alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg pedig 1,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el.

Persze ha a piacok újra talpra állnak, akkor ezek csak átmeneti veszteségek, és hozzátartoznak a részvénypiacok szokásos ingadozásaihoz, ugyanakkor az esés mértéke egyáltalán nem hétköznapi.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is megérezte ezt a tőzsdei korrekciót Forrás: AFP/Scott Olson

Akik nyerni tudtak

A Bloomberg Billionaires indexe szerint a világ kétszáz legvagyonosabb embere közül mindössze hárman tudtak nyerni a tőzsdék zuhanórepülésén, mégpedig Alwaleed Al Saud, szaúdi üzletember, Tadashi Yanai, az Uniqlo alapítója és a cseh üzletember, Petr Kellner.