Zöld utat kapott a Nokia-Alcatel frigy

2015.09.14. 13:11

A Nokia megkapta a nemzetbiztonsági szempontból illetékes amerikai hatóság engedélyét az Alcatel-Lucent megvásárlásához.

A Nokia Corp. az amerikai hatósági engedély birtokában egy lépéssel közelebb került a francia Alcatel-Lucent S.A. 15,6 milliárd eurós akvizíciójához.

A külföldi befektetéseket nemzetbiztonsági szempontból vizsgáló CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) engedélyét megelőzően versenyjogi szempontból már megkapta az engedélyt az amerikai hatóságoktól a Nokia-Lucent egyesülés.

Az egyesülésről létrejött megegyezést, több hónapig tartó tárgyalásokat követően, áprilisban jelentette be a Nokia és az Alcatel-Lucent. Az Európai Bizottság július végén adta áldását az egyesülésre. 

Már csak Kínára kell várni

Az összeolvadás útjában gyakorlatilag már csak a kínai hatóságok engedélye áll. Ennek egyengetése érdekében a Nokia augusztus végén közös vállalat létesítéséről írt alá szándéknyilatkozatot az Alcatel kínai közös vállalati partnerével. A közös vállalat létesítésének előfeltétele a Nokia-Alcatel fúzió megvalósulása. 

Az akvizíció véglegesítése 2016 első felében várható.

A két cég együttes bevétele tavaly 27 milliárd dollár volt, piaci értékük együttesen körülbelül 40 milliárd dollár. A felvásárlási ajánlat értelmében a finn távközlési cég kizárólag saját részvényeivel fizetne. Egy Alcatel részvényért cserébe egészen pontosan 0,55 Nokia részvény járna, körülbelül 15,6 milliárd dollár értékben. Az újonnan létrejövő társaság a Nokia nevet vinné tovább, és a székhelye Finnországban lenne. Az új Nokiában 33,5 százalékos részesedéshez jutnának az Alcatel részvényesei, míg a fennmaradó 66,5 százalék a finn cég tulajdonosait illetné meg.

Az összeolvadást követően a világ második legnagyobb távközlésiberendezés-gyártója jöhet létre.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK