A Télapónak is kártyával fizetünk

télapó, mikulás
Vágólapra másolva!
Tavaly 9 százalékkal emelkedett a kártyával és más készpénzkímélő eszközökkel lebonyolított fizetések száma a világon. A finneknél még Amerikát is megelőzték.
Vágólapra másolva!

Tavaly 9 százalékkal emelkedett a kártyával és más készpénzkímélő eszközökkel lebonyolított fizetések száma a világon. A finneknél még Amerikát is megelőzték a tranzakciók számával.

A finnek viszik a pálmát

A francia Capgemini vállalati tanácsadó cég és a Royal Bank of Scotland közzétett, 2015 World Payments Report című közös felmérése szerint e tranzakciók száma 2014-ben elérte 390 milliárdot. A tanulmány 2013-ra vonatkozóan tartalmaz részletes adatokat.

Forrás: The Quarter Roll

Ezek szerint

2013-ban évi 450 tranzakcióval Finnország állt az élen,

ahol a fejlett pénzügyi rendszeren kívül a hideg telek is ösztönzik az internetes vásárlásokat.

A második helyen az Egyesült Államok áll 390 kártyás fizetéssel, majd Hollandia, Ausztrália, Dánia, Dél-Korea és Svédország következik.


Kínában csak 50 tranzakció jutott egy főre 2013-ban, de ez is 37 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A tranzakciók számának emelkedése szorosan összefügg a mobilpenetráció növekedésével a kisvárosokban, továbbá azzal, hogy lehetővé vált a verseny a belföldi kártyapiacon.

A csekk már nem divat

Míg a kártyás fizetési mód terjed, a csekkhasználat visszaszorulóban van, a csekkes tranzakciók száma 11 százalékkal csökkent 2013-ban az előző évhez képest.

Európában 2009-hez viszonyítva 7 százalékról 4 százalékra, Észak-Amerikában pedig 22 százalékról 13 százalékra csökkent a csekk részaránya a nem készpénzes fizetéseken belül.

A felmérés szerint 2025-ben már csak 5 milliárd csekket töltenek ki világszerte a 2013. évi 25 milliárddal szemben.