Január 1-én lép érvénybe a szabályozás, amely megbízhatónak, illetve kockázatosnak minősíti az adózó vállalkozásokat. A megbízható kategóriába kerülő cégek számos előnyhöz jutnak majd.

Komoly előnyt jelenthet, ha egy vállalkozást a megbízható kategóriába sorol majd az adóhatóság. A január 1-én bevezetendő szabályozás szerint megbízhatónak az a társaság minősül, amely

  • nem szerepel az adótartozással, illetve adóhiánnyal érintettek listáján;
  • nem állapítottak meg esetében 3 százaléknál nagyobb adókülönbözetet;
  • nem kapott egy éven belül kétszer mulasztási bírságot

Jól járnak a megbízható vállalkozások

Az ezzel járó előnyök közé tartozik, hogy a megbízható adózó vállalkozásoknál az adóellenőrzés nem tarthat tovább 180 napnál

- hívta fel a figyelmet Vámosi Nagy Szabolcs, az EY tanácsadó cég adószakértője kedden az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, nagy cégeknél gyakori, hogy a beszállítókat is ellenőrizni kell, kapcsolódó vizsgálatokat kell tartani, ami elhúzódhat, de amíg nem zárul le a vizsgálat, addig az érintett vállalkozás nem kaphat vissza pénzt. Szintén az előnyök között említette az adószakértő, hogy 2017-től a megbízható adózó esetében a kiutalás előtti áfa-vizsgálat nem haladhatja meg a 45 napot, ami jelenleg 75 nap.

Az adóhiány kockázatos

Kockázatos kategóriába kerülnek például a nagy adóhiánnyal, a sok adótartozással rendelkező cégek, vagy amelyek szerepelnek a bejelentetlen alkalmazottakat foglalkoztatók listáján. A kockázatosnak minősülőknél egyebek mellett az általános forgalmi adó (áfa) visszatérítése 75 nap lesz. Ha adóhiányt állapítanak meg náluk, akkor a késedelmi pótlék két és félszerese lesz az átlagosnak. A megbízható vállalkozásoknál viszont nem lehet több a bírság, mint a törvényi maximális bírság fele.