Az Alkotmánybíróság és Brüsszel is keresztbe tett a kormánynak

atomerőmű, Paks
Paks, 2014. augusztus 14. Sugárveszélyre figyelmeztető szalag a paksi atomerőmű 2-es építményében 2014. augusztus 14-én, amelyben a hármas és négyes reaktor van. Az atomerőmű vezetői a mai napon bejelentették, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Változott az adózás rendje, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a földtörvény. Az Alkotmánybíróság elmeszelte a Quaestor-törvényt, Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Paks miatt. Jövőre lesz nyugdíjemelés, és jön az új húszezres. A görög tárgyalódelegáció részletkérdésekben megállapodott a hitelezőkkel, a gazdák Athénban tüntettek a megszorítások miatt. A Fitch felminősítette Ukrajnát a részleges államcsődből, Moszkva bejelentette, hogy Ukrajna 2016-tól nem exportálhat mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A parlament kedden elfogadta az adózás rendjéről szóló térvény módosítását. Megbízható és kockázatos adózókat különböztet meg majd az adóhatóság. Megszűnik a személyi jövedelemadó-bevallás. Módosulnak továbbá a pálinkafőzésre, az útdíjfizetésre, a gépjármű- és regisztrációs adóra vonatkozó szabályok.

Baj volt a felügyeleti díjjal

Elfogadta a parlament az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosítását is, amelynek értelmében megszűnik a díjfizetés sávos rendszere, vagyis a jövőben az árbevétel 0,1 százalékának megfelelő összeget kell fizetni a nettó 500 millió forintos árbevételt el nem érő, a törvény hatálya alá tartozó üzleteknek is.

A kisboltoknak eddig nem kellett fizetniük a díjat.

A sávos felügyeleti díj miatt Brüsszel kifogásokat emelt.

A változás miatt a kisboltok sajnálkoznak, a multik versenysemlegesnek tartják az új élelmiszer-biztonsági felügyeleti díjat.

A kisboltok nem örülnek, hogy nekik is fizetni kell Fotó: Polyák Attila - Origo

Baj van a földtörvénnyel

A földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő része is átment a parlamenten, vagyis felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját. Az Országgyűlés elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy korábbi haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.

A kormány nem tesz le erről a célkitűzésről, és

meg akarja nyitni a korábbi földbérleti szerződések felülvizsgálatának is a lehetőségét,

erre hamarosan új javaslatot tesznek, mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

Baj van a földekkel?

Lázár János azt is elmondta, hogy a megkezdődött földárveréseken több ezer hektár már gazdára talált, a leütési, illetve a licitár összege 5 milliárd forint körül van.

Pedig az állami földek iránt nincs nagy érdeklődés. Például a Simicska Lajoshoz köthető Mezort-csoport néhány földjére hétfőn még volt licit, ugyanakkor kedden már teljes érdektelenségbe fulladt a károlyházai szántókra kiírt árverés.

Nem kapkodnak a földek után Fotó: Bielik István - Origo

Baj van a Quaestor-törvénnyel

Elkaszálta az Alkotmánybíróság a Quaestor-törvényt, mivel az Alaptörvénnyel ellentétesnek találta. Így most biztos nem folytatódik a Quaestor ügyfeleinek kártalanítása. A károsultak eddig csak a fiktív kötvények arányában kaptak pénzt, és maximum 6 millió forintot.

A kormány teljes kártalanítást ígért,

ezért lett volna szükség a törvényre. A kormány most újra nekiállhat a törvényalkotásnak. Az ígéretek szerint a decemberi első kormányülésre már beterjesztik az új változatot.

A Földművelésügyi Minisztérium (a Quaestor-törvénytől, sőt az egész Quaestor-ügytől függetlenül) kezdeményezte a brókerbotrányon százmilliókat bukó cégének felszámolását.

Baj van az atomerőművel

Brüsszelnek pedig a paksi bővítéssel szemben akadtak kifogásai. Csütörtökön índították meg a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt.

Azt, hogy Brüsszel erre készül, a BruxInfo már kedden megírta. A Miniszterelnökség akkor csak annyit közölt, hogy a kormány mindenben a hatályos hazai, európai uniós és nemzetközi jog szerint jár el a paksi bővítés előkészítése során.

Brüsszelnek kifogásai vannak a paksi bővítés miatt Forrás: MTI/Sóki Tamás

Természetesen Lázár János Kormányinfóján is téma volt az eljárás. Lázár János szerint a magyar kormánynak nincs oka aggodalomra amiatt, hogy Brüsszel a paksi bővítés beszerzéseinek felfüggesztését kérte a nemzetközi tender elmaradása miatt. A miniszter a konstruktív egyeztetésekben bízik.

A birtokunkban van egy papiros, melyet José Manuel Barroso volt Európai Bizottsági elnök írt alá. Enélkül nem tudtuk volna megkötni a szerződést" - tette hozzá.

A nyugdíjakkal nem lesz baj

Jövőre 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Mind a 2,6 millió nyugdíjast érinti az emelés. Vagyis

az emelés minden nyugellátásra vonatkozik,

köztük az öregségi nyugdíjra, a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is.

A húszezressel nem lesz baj

Új húszezer forintost bocsájt ki a Magyar Nemzeti Bank. Az új fizetőeszközön továbbra is Deák Ferenc portréja lesz látható, a fizetőeszköz megújul és sokkal több biztonsági eszközt helyeznek el rajta.

Megújul a húszezres Forrás: MTI/Illyés Tibor

A görögökkel csak a baj van

Görögország kedden hajnalban megállapodásra jutott hitelezőivel egyes pénzügyi reformokról, elhárítva az egyik fő akadályt annak útjából, hogy felvehesse a számára idén jóváhagyott újabb pénzügyi mentőcsomag részösszegeit - közölte az ország pénzügyminisztere.

Gazdák ezrei vonultak utcára Athénban szerdán, az őket sújtó adóemelések ellen tiltakoztak. Néhány demonstráló naranccsal dobálta meg a Parlamentet őrző rohamrendőröket, ellenük a rendőrök könnygázt vetettek be.

Az ukránok bajban vannak

Visszaemelte a korlátozott devizaadósság-törlesztési csődhelyzetet jelző szuverén adósosztályzati szintről Ukrajnát a Fitch Ratings, ez jó hír. Az viszont rossz, hogy Ukrajna 2016 januárjától nem exportálhat élelmiszert és mezőgazdasági termékeket Oroszországba. Az orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint azért, mert Kijev csatlakozott a nyugati szankciókhoz.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök korábban azt mondta, ez lesz a következménye, ha életbe lép az EU és Ukrajna közti társulási megállapodás kereskedelmi része. Az ukrán miniszterelnök pedig nemrég jelentette be, hogy a megállapodás életbe fog lépni.