Minden magyar ad 15 ezer forintot Bernie Ecclestone-nak

Forma-1, Bernie Ecclestone
Vágólapra másolva!
Megjelent a kormányrendelet, amiben a kabinet biztosítja a hungaroringi Forma-1-es futam finanszírozását 2026-ig. Összesen körülbelül 150 milliárd forint lesz a számla.
Vágólapra másolva!

2026-ig maradhat a Forma-1 a Hungaroringen: megjelent az a kormányrendelet, amiben a kabinet előteremti ez ehhez szükséges pénzt. A rendeletből kiderül, hogy a rendezésért 2017-ben kifizetendő jogdíj összege 37,4 millió dollár, az ezt követő években kifizetendő éves jogdíj összege pedig az előző éves jogdíj összegének 5 százalékkal növelt összege.

Minden évben be kell tervezni

A pénzt a versenyt rendező Hungaroring Sport Zrt.-nek kell kifizetnie. A kormányrendelet utasítja a nemzetgazdasági minisztert (jelenleg Varga Mihályt), hogy

2026-ig minden költségvetésben tervezzen be a jogdíjjal megegyező állami támogatást

a Fejlesztési Minisztérium fejezetbe.

Fejenként 15 ezer forint

37,4 millió dollár jelenlegi árfolyamon 10,9 milliárd forint. Ez fog évről évre 5 százalékkal emelkedni, vagyis 2026-ig közel 150 milliárd forintot fog kifizetni a magyar állam a Forma-1-ért. Adva, hogy az államnak a beszedett adókból van pénze, a következő bő 10 évben minden magyar embernek csecsemőtől az aggastyánig 15 ezer forintjába fog kerülni a száguldó cirkusz.

Minden magyar ad 15 ezer forintot Bernie Ecclestone-nak 2026-ig Forrás: AFP

Szijjártó szerint megéri

Szijjártó Péter külügyminiszter 2015 nyarán, a hungaroringi futamon beszélt arról, hogy három év alatt 25 milliárdból újítják fel a pályát. Akkor tárgyalt Bernie Ecclestone-nal a 2026-ig tartó rendezésről. Szijjártó Péter szerint a magyar államnak évente 17 milliárd forint bevétele van a versenyből (bár a 444.hu számításai szerint ez az összeg sehogyan sem jön ki). A külügyminiszter szerint a marketingnyereség, amit a futam rendezése okoz, pedig forintban ki sem fejezhető.

Szavazzon!

Ön szerint megéri fejenként 15 ezer forintot fizetni a Forma-1-ért?