Pécsen 33 százalékkal, Miskolcon 28 százalékkal, Budapesten pedig 8 százalékkal drágultak az albérletárak egy év alatt. Októberben és novemberben átlagosan havi 130 ezer forintért lehetett kivenni egy budapesti 40–80 négyzetméteres lakást. A megyeszékhelyek közül Szekszárdon 18, Szombathelyen pedig 20 százalékkal csökkentek az árak.

Az év végére lassult a budapesti lakások bérleti díjának emelkedése az ingatlan.com összeállítása szerint, viszont több nagyvárosban a nettó fizetés kétharmadát is elviheti egy albérlet.

A fizetés nagy része elmegy albérletre

A legjelentősebb emelkedést a XVI. kerület érte el: átlagosan 56 százalékkal 106 ezer forintra nőttek a bérleti díjak. A XX. kerületben 36 százalékkal 95 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 35 százalékkal 135 ezer forintra emelkedtek. Az V. kerület továbbra is a legdrágább: az októberi és novemberi hirdetések alapján átlagosan 180 ezer forintért lehet kivenni lakást, ami 20 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget - mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Forrás: Ingatlan.com

Az V. kerület után az I. és a VI. kerület következik 150-150 ezer forintos bérleti díjjal, ám az I. kerületben ez mindössze 1 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben, a VI. kerületi bérleti díj pedig 5 százalékkal marad el a tavalyi értéktől.

A legnagyobb csökkenést a II. kerület könyvelhette el: idén októberben és novemberben a kiadó lakásokat átlagosan 140 ezer forintért kínálták, ami 12 százalékos csökkenést jelent a múlt év azonos időszakához képest.

“Az összesített budapesti adatokból látható lassabb árnövekedést az is magyarázza, hogy

a fizetőképes kereslet korlátokat szab a lakásbérleti díjak emelkedésének." A legfrissebb KSH-adatok szerint Budapesten 204 ezer forint volt a nettó átlagkereset az első háromnegyed évben, ennek pedig kétharmada, 66 százaléka az átlagos lakásbérleti díj a fővárosban – mondta Balogh László.

Pécsett is brutális drágulás volt

A budapesti kerületekhez hasonlóan vegyes kép rajzolódik ki a megyeszékhelyeken is. A 40–80 négyzetméteres győri lakások bérleti díja átlagosan 100 ezer forint volt az október-novemberi adatok alapján, ez ugyan a legmagasabb érték a megyeszékhelyek között, ám 9 százalékos visszaesést jelent a múlt évhez képest.

A győri albérletdíjak csökkenésében szerepe lehetett annak is, hogy megjelentek az új lakások és újlakás-beruházások a piacon, amelyek közvetett módon mérsékelhették az albérletek iránti keresletet, és növelhették a kínálatot is.

Lakásbérleti díjak MagyarországonForrás: Ingatlan.com

„Az első fél évre vonatkozó KSH-statisztikák szerint új lakásokat nézve Győr áll a legjobban az egész országban, tízezer lakosra több mint 13 új lakás jutott, ami négyszerese az országos átlagnak” - mondta Balogh László.

Fotó: Vorigin Dóra

A megyeszékhelyek rangsorában Debrecen a második a 85-90 ezer forintos átlagos bérleti díjjal. Székesfehérvár és Pécs áll a harmadik helyen: mindkét városban 80 ezer forintért bérelhetőek a 40–80 négyzetméteres lakások, ami Székesfehérvár esetében 27, Pécsett pedig 33 százalékos növekedést jelent a tavalyi szinthez képest. Szintén jelentős emelkedés volt Kaposváron, Tatabányán és Miskolcon is, ezekben a városokban 22-29 százalékkal 55-58 ezer forintra nőttek a hirdetésekben szereplő lakásbérleti díjak.

Zalaegerszeg olcsó 

A legolcsóbb megyeszékhely a kiadó lakások árát tekintve Békéscsaba, ahol átlagosan havi 45 ezer forintért kínálták a 40–80 négyzetméteres lakásokat, ami nem jelent változást éves összevetésben.

Debrecenben kell a nettó átlagkereset legnagyobb részét albérletre költeniForrás: WikiPedia

Zalaegerszeg is olcsónak számít a maga 48 ezer forintos árszintjével, ám ez 7 százalékos többletet jelent tavalyhoz képest. Az ingatlan.com szakértője szerint Győrben és Kecskeméten az adott megyére jellemző nettó átlagkereset 60 százalékát viheti el egy albérlet, míg vannak városok, például Zalaegerszeg vagy Salgótarján, ahol a nettó kereset harmadából kijöhet a havi bérleti díj. Meglepő módon hazánkban nem Budapesten, hanem Debrecenben kell a nettó átlagkereset legnagyobb részét, 68 százalékát albérletre költeni.