Errefelé keresgéljen, ha munkát szeretne

idegenforgalom, idegenforgalmi adó, szálloda, vendéglátás, turizmus, budapest
Vágólapra másolva!
A cégek 14 százaléka tervez létszámbővítést 2016 első negyedévében. Az előrejelzések szerint a vendéglátóiparban fognak a leginkább új alkalmazottakat keresni. Az ország minden részében bővüléssel számolnak a cégek, a leginkább Észak-Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Nem változott érdemben a magyarországi munkaadók munkaerő-felvételi kedve, mivel hasonlóan 2015 negyedik negyedévéhez, 2016 első három hónapjában is a megkérdezett vállalatok 14 százaléka tervez létszámbővítést a Manpower munkaerő-közvetítő legfrissebb előrejelzése szerint. A cég felmérése szerint a munkáltatók 5 százaléka elbocsátásokkal számol, döntő többségük azonban nem tervez változást a dolgozók létszámában 2016 első negyedévében.

A vendéglátóiparba kell majd sok ember

Az előrejelzés szerint a kilenc vizsgált ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban, a legerősebb felvételi kedvet a vendéglátóiparból jelentették, a felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató értéke plusz 21 százalék. A köz- és szociális szférában és a kereskedelemben 7 százalékos növekedéssel számolnak, a leggyengébb, plusz 4 százalékos mutatót pedig a közüzemi szolgáltatások munkaadói jelentették.

A vendéglátóiparba kell majd a legtöbb új ember Forrás: MTI/Friedmann Endre

Észak-Magyarországon kell majd sok ember

A következő negyedévben mind a nyolc régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják: itt plusz 21 százalékon áll a mutató. Komoly felvételi kedvről számoltak be a nyugat-dunántúli és a közép-dunántúli munkáltatók is, előbbi régió mutatója 18, utóbbié pedig 12 százalék.

Egyre kevesebb a szakember

Dalányi László, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: Magyarországon egyre nagyobb problémát jelent a szakemberhiány és az alacsony bérek miatt egyre többen külföldön vállalnak munkát. Míg az olcsó munkaerő egy pontig vonzóvá tehet egy országot a befektetők számára, bizonyos szinten túl olyan munkaerőhiányt okoz, amely már a versenyképességet is veszélyezteti - fejtette ki.