A NAV jobbat ajánl a söralátétnél

ébredj velünk! Nincs több hely a naptáradban? Van megoldás!
Vágólapra másolva!
Ügyfélbaráttá teszi az adóhatóságot a kormány. Ezerforintos adótévedést még megbocsát a NAV. A söralátét-adóbevalláson idén vallhat be utoljára. Magánszemélyek adónaptárában az első fontos dátum január 31. 
Vágólapra másolva!

Egy X, és máris kész a bevallás, más

egyéb teendője nem lesz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján egy videóban népszerűsíti az újdonságnak számító bevallási nyilatkozatot. A filmet hat nap alatt 220-an nézték meg. Ketten már lájkolták is a videót. Öten viszont határozottan a lefelé mutató hüvelykujjra nyomtak.

Sok minden változott idén adózás szempontjából. Jó hír, hogy csökkent a személyi jövedelemadó (szja) 16-ról 15 százalékra. Ez 100 ezer forintonként ezer forinttal csökkenti az adóterhet, a szaktárca számításai szerint átlagosan csaknem 30 ezer forinttal marad több az embereknél évente.

Hallott a bevallási nyilatkozatról?

Az adóbevallás legegyszerűbb módja, ha nem nekünk vagy a munkáltatónknak kell vele bajlódni, hanem az adóhatóságnak. A magánszemélyek adónaptárában idén az első fontos dátum (mivel január 31. vasárnapra esik) február 1-je.

Az adózók idén először kérhetik az úgynevezett bevallási nyilatkozatot.

Könyvelők szerint ebben különben semmi újdonság nincs, mert eddig is megcsinálta a NAV a magánszemélyek adóbevallását. A nóvum az, hogy most ez csak azt a kört érinti, akik nem érvényesítettek kedvezményt, és az szja-ból felajánlható 1+1 százalék kivételével nem rendelkeznek adójukról.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal abban bízik, hogy nagyon sokan választják majd a bevallási nyilatkozatot. Akinek munkáltatója van, a munkáltatótól a tavalyi összesített keresetéről kapott igazolás

15M30 jelű nyomtatvány utolsó oldalán jelezheti egy X-szel és aláírásával,

hogy megbízza a NAV-ot a bevallás elkészítésével. A személyes adatokat minden nyomtatványon ki kell tölteni, és minden nyilatkozatot az aláírásával hitelesítenie is kell, mert e nélkül az adóhatóságnál nem fogadják el a bevallási nyilatkozatot.

Akiknek most nincs munkáltatójuk, az adóhatóság honlapjáról letölthető 15NY31 jelű nyomtatványon bízhatják meg a NAV-ot, a nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatán is be lehet szerezni.

Bármelyik munkaadójánál ikszelhet

Ha tavaly sűrűn váltogatta a munkahelyeit, akkor a nyilatkozatot ott írja alá, ahol a legjobban szeretett dolgozni vagy a legkényelmesebben elérhető. Vagyis választhat. Aki ikszelt, annak a papírjait február 12-ig juttatja el a munkáltató a NAV-hoz.

Nincs gond a határidőkkel

A NAV általi adóbevallás készítéséhez kapcsolódó bevallási nyilatkozatnál némi zavart okozott az a tény, hogy a munkáltatók január 31-éig kötelesek elkészíteni és a munkavállaló rendelkezésére bocsátani az előző évről szóló jövedelem-összesítőjüket. Azt a dokumentumot, amin egyébként a munkavállalók jelezhetik azt is, ha élni kívánnak a lehetőséggel, hogy az adóbevallásukat a NAV készítse el. Emiatt többen aggódtak, hogy lekésik majd a január 31-i (idén február 1-jei) jogvesztő határidőt, hiszen ha azt csak január végén kapják meg és eddig a napig nyilatkoznak, akkor nem érkezhet meg időben az adóhivatalba.

Megkeresésünkre a NAV sajtóosztályán elmondták, hogy ez nem okozhat problémát, ugyanis a munkáltatóknak a munkavállalók nyilatkozatait február 12-éig kell beküldeni az adóhivatalnak.

Értelemszerűen ez a határidő nem érinti azokat, akik maguk adják be a 15NY31 számú nyomtatványt az adóhivatalhoz. Ez utóbbi esetben a határidő az idén február 1.

Ha egy diák, aki tavaly nyáron három hónapot dolgozott, és most nincs munkáltatója, de bevallást kell benyújtania a tavalyi jövedelméről, akkor, ha a 15NY31-es nyomtatványt eljuttatja az adóhatósághoz, azzal le is tudta a bevallását – neki ezt legkésőbb (január 31-ig) idén február 1-jéig kell megtennie.

Figyelje a határidőket Forrás: Thinkstock

Az adózó csak akkor kap értesítést az adóhatóságtól, ha valamit elszámoltak, befizetendő vagy visszaigényelhető adó van. A bevallást május 20. után meg lehet nézni elektronikusan az ügyfélkapun keresztül vagy az adóhatóság ügyfélszolgálatainál.

Adónaptár:

  • Január 31.: A munkáltató a magánszemélynek összesített igazolást ad 15NY29-es számú nyomtatványon, illetve ez az utolsó határidő, amikor a magánszemély a munkáltatójánál jelezheti a 15M30-as nyomtatványon, hogy a NAV készítse el az adóbevallását
  • Február 1.: munkáltató hiányában a bevallási nyilatkozat benyújtásának határideje 15NY31-es nyomtatványon
  • Február 12.: a munkáltatóknak adatot kell küldeniük a NAV-nak a munkáltatói elszámolást és a bevallási nyilatkozatot választókról
  • Február 15.: egyszerűsített bevallás választása esetén 1553NY nyomtatvány benyújtása, továbbá a magánszemélyeknek eddig kell megkapniuk a kedvezményekre való jogosultságot igazoló papírokat
  • Február 25.: egyéni vállalkozók szja-bevallásának határideje, és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is fontos dátum
  • Március 21.: a munkáltatói adómegállapítás választása esetén a szükséges igazolásokat a munkavállalóknak eddig kell átadniuk a munkáltatójuknak
  • Április 30.: eddig közli az adóhatóság az egyszerűsített bevallás tartalmát 1553E nyomtatványon, illetve a munkáltatónak ez az utolsó határidő, amikor megállapítja az adót és az adóalapot, mivel április 30-a munkaszüneti napra esik, ezért valójában május 2-a a tényleges határidő
  • Május 20.: 1553 adónyilatkozat benyújtásának határideje és az adóhatóság közreműködése nélküli szja-bevallás benyújtásának határideje, eddig kell a személyi jövedelemadót is megfizetni, a munkáltatói elszámolásokat is legkésőbb eddig kell elküldeni a NAV-nak, valamit ez az utolsó határidő, amikor rendelkezhetünk az adó 1+1 százalékáról is
  • Június 20.: adófizetési határidő javított egyszerűsített adóbevallás esetén

Olyan egyszerű...

Az egyszerűsített bevallást február 15-ig lehet kérni az adóhatóságtól. Ennek lényege, hogy a NAV elkészíti, és elküldi az adózónak az egyszerűsített bevallást. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tennie, az általa benyújtott adat bevallásnak minősül május 20-án.

Ha a bevallás mégis javításra vagy kiegészítésre szorul, az aláírt – javított adatokkal kiegészített – példányt május 20-áig vissza kell juttatnia az adóhatósághoz.

Ügyfélbarát lesz az adóhatóság Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2015-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le.

Itt az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan-adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített.

Munkáltató szenvedjen vele

Továbbra is lehetőség van arra, hogy az adózó a munkáltatójától kérje az adó megállapítását, erre a bevallási nyilatkozathoz hasonlóan február 1-jéig van mód. Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet. A munkáltató azonban nem köteles elkészíteni a bevallást.

Egy év múlva újabb változás jön.

2017-ben, ha egy magánszemély nem kér munkáltatói adómegállapítást, vagy azt a munkáltató nem vállalja, illetve nem tesz bevallási nyilatkozatot, az állami adóhatóságnak adóbevallási ajánlást kell készítenie a kifizetők kontrolladatai alapján.

Idén már több mint 1,5 millió magánszemély adózónak nem kell az adóbevallást benyújtania, helyettük a dokumentumot az adóhatóság készíti el, a 2016-ra vonatkozót pedig 2017-ben már teljes egészében az adóhivatal fogja elkészíteni.

Búcsú a söralátéttől

Az önadózók idén is választhatják a teljes és a csökkentett adattartalmú bevallást, valamint az egyoldalas adónyilatkozatot is, amit söralátét-bevallásnak is neveznek. Az Origónak nyilatkozó könyvelő azt mondta, még nem találkozott olyan adózóval, aki a csökkentett adattartalmú bevallást választotta volna.

Nem lett népszerű a söralátét-bevallás Fotó: Origo

Így a szakember szerint nem lesz könnyes a búcsú a söralátét-bevallástól. Még idén utoljára azért lehet alkalmazni – tette hozzá a könyvelő.

50 ezret ugrott

Az szja-bevallásban a jövő évtől a mostani 150 ezer forint helyett 200 ezer forintos összeghatárig lehet 6 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kérni.

Az szja-n kívül az egészségügyi hozzájárulásra is lehet majd részletfizetést kérni, ha a két adónem kapcsán fizetendő együttes összeg legfeljebb 200 ezer forint.

Ezer forintot ne várjon vissza

Változás az is, hogy az adóhatóság már nem veti ki a 2 ezer forintnál kisebb késedelmi pótlékot, míg most ezt összeghatártól függetlenül kirója. A magánszemélynek pedig nem kell megfizetnie az 1000 forintot el nem érő adót, és az adóhatóság sem utalja ki az 1000 forintot el nem érő túlfizetést. Eddig ez a határ 100 forint volt.

Ha elszámolta az adóbevallását, ezer forintig nem fog a fején ugrálni a NAV Forrás: Origo

Bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása vagy hibás teljesítése esetén pedig már nem bírságol az adóhivatal. Ehelyett a határidő kitűzésével felszólítást küldenek, hogy tegyen eleget kötelezettségének, és javítsa a hibákat.