A nagytőke lecsap a kishalakra

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
Új csúcsot döntött az összeolvadások és felvásárlások száma vagyonkezelői szektorban tavaly. A nagyobb vállalatok ugyanis egyre lendületesebben kebelezik be a kisebb cégeket és privátbankokat, hogy megküzdjenek a növekvő szabályozói költségekkel és nyomásokkal.
Vágólapra másolva!

Az üzletek száma 2015-ben 124-re emelkedett, ami jócskán meghaladta az egy évvel korábban látott 83-at, és ezzel 8 éves csúcsra ugortt – írja a CNBC. Mindazonáltal a gazdát cserélő kezelt vagyon mértéke 50 milliárd dollárral csökkent, mivel elsősorban a kisebb vállalatok voltak fókuszban – derül ki a Scorpio Partnership adataiból.

Összesen

408 milliárd értékű kezelt vagyont érintettek az összeolvadások és felvásárlások,

szemben az egy évvel korábbi 461 milliárddal.

A legaktívabbak a svájci bankok voltak, akik nem csupán a hazai kisebb cégekre csaptak le, de külföldi vállalatok vagyonkezelői részlegeit is igyekeztek megszerezni, hogy a növekedéssel kompenzálni tudják a szektor változó szabályozásaival felmerülő magasabb költségeket.

Svájc élen járt az üzletekben Forrás: 123rf.com

Ráadásul a Scorpio számaiból az is látszik, hogy átlagosan a svájci vagyonkezelőket érintő üzletek voltak a legnagyobbak, cégenként átlag 9,4 milliárd dollárral. Svájc egyébként továbbra is kiemelkedő szerepet játszik a világban, mivel az összes globális vagyon mintegy negyedét Svájci cégek kezelik, ezzel pedig az ország a világ legnagyobb privátbanki központja – olvasható ki a Swiss Banks Association adataiból.

Mindazonáltal az országban működő bankok száma a válság előtti (2007-es) 330-ról 2014-re 275 csökkent – mondja a csoport.

A konkrét svájci érintettségű üzleteket tekintve, az EFG International zürichi privátbank a múlt hónapban jelentette be, hogy egy másik svájci bank, a BSI felvásárlását tervezi, noha azt csupán egy hónappal korábban vette meg a brazil BTG Pactual.

Ha közelebbről megnézzük az üzleteket, az látszik, hogy

sokkal nagyobb számban érintettek kisebb vagyonkezelők

– mondta Sebastian Dovey, a Scorpio ügyvezető partnere. Hozzátette, mindeközben a gazdát cserélő kezelt vagyon jelentősen csökkent a 2013-as 708 milliárd dolláros mértékhez képest.