Egyre többen mennek magánrendelésekre

Semmelweis Egyetem
Hazánkban az Európai Unió tagállamaihoz képest még mindig kedvezőtlenek az onkológiai betegségekben szenvedők aránya
Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben enegyedével nőtt azok száma, akik valamilyen egészségügyi szolgáltatást magánegészségügyi szolgáltatótól vettek igénybe. A szolgáltatások 81 százaléka szakorvosi tanácsadás volt, 53 százaléka pedig modern diagnosztikai eljárás: CT, MR és ultrahang.
Vágólapra másolva!

A Diagnoscan Magyarország Kft. megbízásából a Szinapszis piackutató készített egy felmérést februárban az egészségügyről.

A diagnosztikai szolgáltatások közül a magánorvosi rendszer keretében a legtöbben - 63 százalék - ultrahangvizsgálatot vettek igénybe, a megkérdezettek fele labor-, negyede röntgen-, MR-, illetve kardiológiai vizsgálatért fizetett.

A fiatalabbak mennek el magánrendelésre

A felmérésből kiderült az is, hogy inkább a fiatalabbak (18-35 évesek) veszik igénybe a fizetős orvosi ellátást, továbbá az iskolai végzettség szintjének emelkedésével és a jövedelmi helyzet javulásával nő az igénybevevők aránya.

A legtöbben ultrahangra mennek magánrendelőkbe Forrás: AFP/Philippe Huguen

Kun Eszter, a Szinapszis kutatási igazgatója elmondta, a megkérdezettek arra a kérdésre, hogy miért választottak inkább magánorvosi ellátást, a rangsor első három helyén (33-32 százalékkal) a következő válaszok szerepelnek: "amikor időpontra megyek, hamar sorra kerülök"; "nincs várólista"; "megválaszolják a kérdéseimet, több információhoz jutok".

Nincs hálapénz sem

A válaszadók fontosnak tartották még a személyes figyelem, a barátságos bánásmód előtérbe helyezését, 23 százalékuk pedig azért választott magánorvosi ellátást, mert nem kell fizetni hálapénzt.