Külföldi befektetésre buzdított Orbán Szabadkán

Orbán Viktor
Szabadka, 2016. április 13. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója (b) a gyár avatásán 2016. április 13-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Új korszak kapujában állunk, hiszen Magyarország meg tudta hirdetni 50 milliárd forint értékben a vajdasági gazdaságfejlesztési program - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Szabadkán, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőivel tárgyalt.
Vágólapra másolva!

A kormányfő a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: ez a program egyaránt jó a szerbeknek, az itt élő magyaroknak, Magyarországnak és az EU-nak is.

Orbán üdvözölte, hogy a programot a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) dolgozta ki, a kormánynak csak a támogatást kellett adni.

Ez mindig jobb, mintha Budapesten találnák ki, hogy a Kárpát-medence egy részén mi volna az ott élők érdeke. Ezzel a kezdeményezéssel a jövő útját is megmutatták a többi magyar közösségnek is, és az első eredmények biztatók - mondta.

Orbán Viktor és Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója a gyár avatásán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormányfő kifejtette: ahhoz, hogy magyar befektetők érkezzenek ide, kell egy értelmes gazdaságpolitika Szerbiában. Közölte: „híve és tisztelője" a szerb miniszterelnöknek, mert korábban gazdasági értelemben padlón volt az ország, de most értelmes, racionális gazdaságpolitikát folytatnak, és ennek megvannak az eredményei, Szerbia jó célpont a befektetőknek.

A Vajdaságban fektessenek be

Arra is kitért, hogy 2010-2016 között olyan gazdaságpolitikát valósítottak meg a magyar vállalkozások és emberek, hogy ma már nem a megszorítások, hanem a növekedés, a fejlődés, a beruházás határon túli területekre a téma. Most az kell, a magyar vállalkozókban legyen bátorság, hogy elhagyják az ország határait, és például itt a Vajdaságban fektessenek be, erre biztatja őket kormány - mondta Orbán. A program a 2016-2018-as időszakra vonatkozik,

a keret nagy részét, majdnem 30 milliárd forintot egy hitelprogram teszi ki, a maradék húszmilliárd vissza nem térítendő állami támogatás.

A program lebonyolítását az erre a célra létrehozott Prosperitati Alapítvány végzi.

Az első pályázatokat január 31-én írták ki, az első szerződést pedig Orbán Viktor jelenlétében írták alá szerdán Rekettye Gyöngyi bácskertesi vállalkozóval, aki jégvédelmi háló kiépítésére pályázott.