Ősszel már a felújított épületében oktatna az MNB alapítványa

régi budai városháza, Úri utca 21., PADA Alapítvány, Pallas Athéné alapítvány
Vágólapra másolva!
Javában zajlik a régi budai városháza felújítása: nettó 1,2 milliárdért hamarosan szerkezetkész az épület, azonban a felújítás második szakaszára még nem kötöttek szerződést. Mindezek ellenére a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány úgy tervezi, hogy 2016 szeptemberében már taníthatnak a jegybank alapítványának Oktatási központjában.
Vágólapra másolva!

„Magyarországon egyedülálló, nemzetközi kutatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező, teljes egészében angol nyelvű interdiszciplináris – több tudományterületet érintő – doktori képzést hozunk létre a régi budai városháza épületében” – mondta egy keddi háttérbeszélgetésen Szemerey Gabriella, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány igazgatója.

Neves külföldi előadók fognak majd tanítani az iskolában,

míg a tantervet külföldi és magyar kutatók segítettek összeállítani. „Az alapítvány a fő célkitűzései között szerepel a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása” – közölte az igazgató.

Megújul a régi budai városháza épülete Forrás: PADA Alapítvány

Maga az épület az alapítvány megalakulásakor került a PADA tulajdonába. Az ingatlant a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 decemberében vásárolta meg bruttó 1,85 milliárd forintért.

A tatárok betörésétől napjainkig

A PADA tavaly 29 könyv, folyóirat és tanulmány megjelenéséhez nyújtott támogatást, továbbá 10 külföldi tanulmányút, 15 PhD kutatói program, és 11 szakmai konferencia valósult meg a PADA anyagai hozzájárulásával. Emellett felsőoktatási intézmények tananyag-fejlesztési projektjeit, és más, az alapító okiratban megfogalmazott célokkal kapcsolatos egyéb programokat támogattak.

– mondta Bor Ferenc művészettörténész, a H-Y Építéstörténeti és Műemléki Kft. ügyvezetője. A 2014 augusztusa óta tartó kutatás – ami még most is tart – eredményeként már több kötetnyi irat keletkezett. Bor Ferenc szerint ezzel a település- és építéstörténethez tesznek hozzá. A kutatás eredménye majd maga a helyreállított épület lesz, mondta a művészettörténész.

Közel 800 év történéseit szedték össze a kutatók,

a tatárok betörésétől, 1241-től egészen napjainkig. Szentesi Edit művészettörténész elmondta, hogy az épületben a 13. század közepén épült maradványok is fennmaradtak. A földszint felújításakor az egykori, 13-14. századi földszinti burkolat is előtűnt.

13. századi leleteket is találtak az épületben Forrás: PADA Alapítvány

1688-90-ben került sor az első jelentősebb építkezésre: ekkor tették használhatóvá a középkori épületet. Ekkoriban tanácsüléseknek adott otthont a ház, de

volt itt fogda, különböző szolgálati lakások, bérbe adott boltok és még kocsmák is.

Az 1700-as évek elején készült el a kápolna, amely később kapott egy huszártornyot is – erre került később az óra. A jellegzetes sarokerkély 1744-ig került az épületre.

Budapest létrejöttével, 1873 után már nem volt szükség a budai városházára. Szentesi Edit elmondása szerint ezt követően volt itt iskola és rendőrség is. A II. világháborúban két bombatalálat is érte az épületet.

A II. világháborúban két bomba is eltalálta a házat Forrás: PADA Alapítvány

1950 és 1952 volt egy jelentősebb műemléki helyreállítás, amelyet 1984-ben egy újabb, gépészeti felújítás követett.

Megújul az egykori városháza

„A több száz éves történettel bíró épülethez hozzátenni egy újabb darabot megtiszteltetés” – mondta Szabó Levente, a Hetedik Műterem Kft. ügyvezetője. A generáltervező cég igazgatója szerint két jelentősebb beavatkozás folyik:

  • beépítik az épület tetőterét, ami eddig használaton kívüli padlástér volt,
  • valamint befedik az udvart.

Az egykor zárt intézményt megnyitják: a pinceszinten és a földszinten lesznek a közösségi terek, a Hadik-szobor felöl pedig nyitnak egy új bejáratot – ott korábban is bejárat volt, amit befalaztak –, így a házon a látogatók keresztül tudnak majd sétálni. Szabó Levente elmondta, hogy

könyvesbolt, bormúzeum és étterem is lesz majd az épületben.

A doktori iskola az emeleten és a tetőtérben fog működni, ahol a szemináriumi termek mellett egy konferenciaterem és az adminisztráció is helyet kap.

Lefedik az udvart, így átjárható belső terek jönnek létre. Maga az épület 3500-3600 négyzetméteres lesz az átalakításokkal.

Szeptembertől már oktatnának benne Forrás: PADA Alapítvány

Az épületet a Magyar Építő Zrt. újíthatja fel, miután – ahogy arról az Origo beszámolt – a legolcsóbb ajánlatott adta be az alapítvány meghívásos pályázatán.

A felújítás költségei egyelőre nettó 1,2 milliárd forintnál járnak,

a Magyar Építő nettó 1,189 milliárd forintos szerződést kötött a PADA Alapítvánnyal.

Fog még drágulni a felújítás

Ugyanakkor a keddi háttérbeszélgetésen az is kiderült, hogy a teljes kivitelezésre még nincs szerződése az alapítványnak – a felújítás első szakasza csak a szerkezetet érinti, a második szakaszról még egyeztetnek. Mindezek ellenére

úgy tervezik, hogy 2016 szeptemberében már megindulhat az oktatás,

addig tehát befejeznék az épület felújítását is.

Az elmúlt hetekben tartottak egy lakógyűlést is, hiszen a környék lakóit zavarja az építkezés, a felújítás. Az alapítvány szerint az építkezés befejezését követően nem kell tartaniuk attól, hogy az épületből zaj szűrődne ki, hiszen az udvart lefedik.

A PADA tulajdonában van egy másik épület is: a Csónak u 1. szám alatt található egykori Ybl-villát szintén a Magyar Építő újítja fel közel 1 milliárd forintért.