Amerikában sem repül senkinek a szájába a sült galamb

eFusion, Magnus Fusion 212 ultralight/LSA, repülőgép
Vágólapra másolva!
A héten derült ki, hogy megint bezárnak egy Tescót, és a Palóc Nagykereskedelmi Kft. 80 üzletét is eladják. A cég veszteséges, törvény írja elő, hogy be kell zárnia. Az Origo tudósítója ott volt San Franciscóban a startupok egyik legfontosabb tengerentúli eseményén, a TechCrunchon. A héten a 95-ös üzemanyag drágult, a dízel nem. A csok is változott a héten. Matolcsy György szerint az ázsiai selyemúthoz érdemes csatlakoznunk. Varga Mihály pedig Google-adóról és járulékcsökkentésről is beszélt. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a lakások méretére is hatással van. Az Ingatlan.com friss, több mint 5 ezer, csoknak megfelelő új építésű ingatlan hirdetése alapján készült elemzése szerint 3 vagy 4 szobás lakásoknál az látszik, hogy az átlagos alapterület csökkent, miközben a szobaszám nő.

Egyre többen vehetik fel a csokot Forrás: Ingatlan.com

A Magyar Közlönyben megjelent módosítások alapján a jövőben többen vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, de a rendelet korlátozásokat is tartalmaz. Többek között az osztatlan közös tulajdonban álló lakások is bekerülnek a csokos körbe, így már azelőtt lehet a banktól kérni a támogatást, hogy létrejön a társasház.

Emellett a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is lehetne kérni a csokos összeget, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzése után történhet. A jövőben viszont már nem lehet csokot igényelni olyan új lakások után, amit az igénylő közeli hozzátartozója tulajdonában álló társaság épít(ett).

Megint bezárnak egy Tescót

Bezárja egyik budapesti üzletét a Tesco. A XVII. kerületben, a Pesti úton lévő Tesco Expressz szeptember 24-ig lesz nyitva. A Tesco azt közölte, nehéz döntést kellett meghozniuk, amikor a rákosmenti egység bezárása mellett döntöttek, de az üzlet forgalma nem volt akkora, ami miatt megérte volna tovább nyitva tartani az üzletet.

Bezárják a Tesco Expresszt a Pesti úton Forrás: Origo

Az érintett Tesco Expressz üzletben dolgozóknak további munkalehetőséget kínáltak fel a közelben működő áruházakban. A hat alkalmazott közül ketten felmondtak, és négyen a Tesco szintén Pesti úti áruházában elfogadták a számukra felkínált pozíciót.

Drágult a benzin, a dízel nem

A héten kétszer emelkedett a 95-ös benzin ára. Először szerdán drágult 3 forinttal, majd pénteken 2 forinttal, a dízel viszont nem drágult.

Kecskeméten olyat gyártanak, ami mindenhol hiánycikk

Több mint 30 millió eurós beruházásról és közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodást írt alá a kecskeméti székhelyű Magnus Aircraft repülőgépgyártó a kínai Tianshan Industrial Grouppal – közölte a magyar társaság.

Az új vállalat 2020-ig 1500 Fusion 212 típusú, robbanómotoros repülőgépet szerel össze magyar licenc alapján, és Kínában értékesíti. A zöldmezős beruházás keretein belül egy közepes méretű repülőtér, egy összeszerelő és karbantartó üzem, valamint a Magnus Pilot Academy pilótaképző centrumhálózat is felépül.

Kecskeméten olyat gyártanak, ami hiánycikk Forrás: Magnus Aircraft Zrt.

Az üzlettel hat év alatt összesen 50 milliárd forint árbevételre tehet szert a kecskeméti gyártó, és összesen 600 munkatársat alkalmazhatnak a kecskeméti gyárban, amely kapacitásbővítés előtt áll. Emellett Kínában további 250 munkavállaló dolgozik majd az első ütemben.

Akadozik az uniós pénzek lehívása

Tavaly 2400 milliárd forint uniós támogatást hívtunk le, idén viszont még csak 425 milliárd forintot. Ezt az összeget zömében állami hátterű szervezetek kapták előlegként az államtól. A késés hátterében főként a brüsszeli egyeztetések elhúzódása volt - mondta az Origónak Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda vezérigazgatója, aki szerint az utolsó negyedévben pozitív fordulat várható, és sok új uniós pályázatra lehet számítani.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Négy magyar startup a Szilícium-völgyben

Helyi idő szerint hétfő reggel elkezdődött San Franciscóban a startupok egyik legfontosabb tengerentúli eseménye, a TechCrunch Disrupt. Először vannak jelen magyar cégek is, amelyek közül kettő fogyatékkal élőknek segítene innovatív megoldásokkal.

A San Franciscó-i TechCrunchra kiutazó magyar startupok:

  • Shapr3D: Ahogy a nevükből is következtetni lehet rá, ők egy háromdimenziós modellező (CAD) applikációval érkeztek az eseményre. Az appot iPad Próra fejlesztették, akkora sikerrel, hogy az az iPad reklámjaiban is feltűnt.
  • SignAll: A siketnémák mindennapjait segítenék egy olyan technológia kifejlesztésével, amellyel felismerhetővé tehető a siketek által alkalmazott jelnyelv. A technológia több kamera segítségével ismeri fel a jelnyelvet, és fordítja azt azonnal a beszélt nyelvre.
  • Gyroset by NowTechnologies: Mozgáskorlátozottaknak fejlesztettek egy kerekesszék-irányító rendszert, amellyel a nyaktól lefelé mozgásképtelen emberek a fejük mozgatásával tudják vezérelni a közlekedésüket, illetve a kommunikációjukat.
  • ClipDis: Applikációjuk segítségével egyedi, személyes videoüzenetek készíthetők. Az app egy Slicer nevű webes adatbázisból rakja össze a videót: a szavakat, mondatokat filmekből kivágott jelenetekkel párosítja össze, így áll össze a videoüzenet.

Varga: jöhet a járulékcsökkentés

Megegyezik a kormány és gazdasági partnerei nézete arról, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékeljék, az őszi adótörvénycsomagban lesznek munkaerőpiacot, foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok - mondta a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet ülése után.

A járulékcsökkentéssel garantálják továbbra is az egészségügyi ellátásokat és a nyugdíjkifizetéseket Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Elmondta, egyeztetni kívánnak a partnerekkel arról, hogy a járulékcsökkentés milyen formáját tartanák szükségesnek. A járulékokat úgy lehet változtatni, hogy továbbra is garantálják az egészségügyi ellátásokat és a nyugdíjkifizetéseket - jegyezte meg.

Be kellett zárniuk

Csütörtökön bezártak, mert leltároznak, de a jövő héten újra nyitnak a Palóc kft. által üzemeltett boltok. Az üzletlánc 1200 dolgozójának a helyzete bizonytalan. A cégnek 80-90 üzlete van. A CBA felmondta a franchise szerződést a kft.-vel.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója, Czékmán József azt mondta, hogy van jelentkező a boltokra, főként a konkurencia érdeklődik. Törvény írja elő, hogy be kell zárniuk. A 2014-ben meghozott törvény értelmében 2017. január 1-je után be kell zárni azokat a boltokat, amelyek két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyeztet a Palóc Nagykereskedelmi Kft. ügyében, és kész munkahelymegőrző támogatást is biztosítani a munkavállalók érdekében - közölte a tárca.

Csökken az építőipar teljesítménye

Az építőipar továbbra is egy mély gödörből próbál felmászni, egyelőre sikertelenül. Az építőipar teljesítménye júliusban 17,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül az épületek építése 1,0 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 31,8 százalékkal esett vissza - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Szakemberek szerint az új szerződéskötések számának 88 százalékos emelkedése már jó jel, körülbelül 1-1,5 év múlva lesznek látható jelei az építőipar bővülésének.

Egy magyar startup megoldása segíthet a siketnémáknak

A siketnémák mindennapjait tenné könnyebbé, illetve a siketek és hallók közti kommunikációt segítené az a magyar fejlesztés, amely az idei San Franciscó-i TechCrunch magyar standjának egyik kiemelkedő projektje. A SignAll alapítója, Robotka Zsolt az Origónak arról beszélt, hol tart jelenleg a fejlesztés, és milyen álmokat szövögetnek.

Az Origo helyszíni riportját itt olvashatja.

A sült galamb még Amerikában sem repült senki szájába

Egy másik magyar startup applikációja is feltűnik az Apple egyik reklámjában, amellyel a kaliforniai cég iPad Pro tabletjét népszerűsíti. A Shapr3D csapata is kiállítóként jelen van a San Franciscó-i TechCrunchon: a magyar startup alapítója, Csanády István az Origónak elmondta, az a céljuk, hogy a saját fejlesztésű CAD-rendszerük legyen a legnépszerűbb a világon.

130 ezer hitelszerződést alakíthatnak át

Eddig 40 ezer bajba jutott jelzálogadóst kerestek fel a kereskedelmi bankok a Magyar Nemzeti Bank ajánlásának megfelelően, hogy még a tél beállta előtt mindkét fél számára elfogadható javaslatot tegyenek. A cél a jegybank előírása szerint a tömeges fedezetértékesítés elkerülése, és a lakhatás biztosításának szem előtt tartása – tudta meg az Origo.

A pénzintézeteknek több lehetőséget is fel kell ajánlaniuk a bajba jutott adósoknak, a legtöbben a hitel átalakítását választják, amely általában a futamidő meghosszabbításával jár.

Matolcsy: Versenyképességi fordulat következik

A gazdasági, monetáris és növekedési fordulat után versenyképességi fordulatnak kell következnie Magyarországon – mondta Matolcsy György a kecskeméti közgazdász vándorgyűlésen. A jegybank elnöke szerint az ázsiai selyemúthoz érdemes csatlakoznunk, hogy a magyar GDP jelentősen bővülhessen.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke előadást tart a Közgazdász vándorgyűlésen Kecskeméten Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Közpénzből közjót szolgáló intézményeket építünk, a közpénz pedig közpénz marad, mondta Matolcsy György a jegybankokhoz kapcsolódó alapítványok tevékenységével kapcsolatban.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke beszélt arról is, hogy átláthatóság és költségcsökkentés jellemzi az alapítványokat, amelyek százszázalékosan transzparensen működnek, és negyedévente nyilvánosságra hozzák a gazdálkodásukra vonatkozó adataikat.

Megszorongatnák a trükkös multikat

Különadóval ellensúlyozná a kormány, hogy a multik a közteherviselésből kivonva magukat külföldön adózzák le a Magyarországon megkeresett bevételeiket. Ez amúgy nem csak Magyarországon probléma.

Forrás: AFP/Philippe Huguen

Egyre nagyobb nemzetközi össztűz zúdul az ügyeskedő nagyvállalatokra Európa-szerte. Ezek a cégek ugyanis sok helyen vonják ki magukat a közteherviselés alól azzal, hogy más országokba juttatják el a bevételeik oroszlánrészét (jellemzően adóparadicsomokba), és ott adóznak. Varga Mihály a múlt héten jelentette be a magyar kormány ötletét a probléma megoldására: a Google-adót.

A magyar Google-adó egy Amerikában használt megoldást emelne át. A lényege, hogy egyfajta forrásadó terhelné azokat a kifizetéseket, amelyeknél nyilvánvaló, hogy egy határon túli szolgáltatóhoz megy a pénz egy nálunk zajló tranzakció után.